Ντε Γκίντος: Μεγάλη αύξηση μισθών μπορεί να ωθήσει και τον πληθωρισμό

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 17:44
UPD:17:46
REUTERS/INTS KALNINS

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δεν έχει δει ακόμη καμία ένδειξη ότι οι αυξανόμενοι ρυθμοί πληθωρισμού οδηγούν σε υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις, σύμφωνα με συνέντευξη στην Handelsblatt.

«Αυτό που έχει σημασία για εμάς τώρα είναι ο βαθμός στον οποίο ανταποκρίνονται οι μισθοί», είπε ο ντε Γκίντος. «Εάν οι αυξήσεις των μισθών είναι πολύ υψηλές, μπορούν να ωθήσουν τις τιμές ακόμη περισσότερο και να συμβάλουν σε επίμονα υψηλότερο πληθωρισμό. Δεν έχουμε δει ακόμη σημάδια για αυτό, αλλά πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Η ΕΚΤ προσπαθεί να προστατεύσει την οικονομία από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα ενεργεί για να περιορίσει τον πληθωρισμό σχεδόν στο τριπλάσιο του επίσημου στόχου 2%. Νωρίτερα αυτό το μήνα, εξέπληξε τις αγορές ανακοινώνοντας ταχύτερη κατάργηση των κινήτρων, αλλά ταυτόχρονα έδωσε στον εαυτό της μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια από ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οποιεσδήποτε κινήσεις από αυτή την άποψη θα βασίζονται σε δεδομένα, σύμφωνα με τον Γκίντος.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στον πληθωρισμό», είπε. «Θα είμαστε προσεκτικοί σε όποιες εξελίξεις θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια σπείρα μισθών-τιμών, όπου και οι δύο παράγοντες αλληλοενισχύονται. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει επίσης να παίξει ρόλο εδώ».

«Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παρέχει προσωρινή, στοχευμένη υποστήριξη για να βοηθήσει στη μείωση του φόρτου», είπε ο ντε Γκίντος. «Αυτό θα μείωνε επίσης τον κίνδυνο μιας σπείρας μισθών-τιμών».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα