Κ. Λαγκάρντ: Αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 15:58
UPD:16:30
REUTERS/POOL

«Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό μέσω της διακοπής του διεθνούς εμπορίου, της ασθενέστερης εμπιστοσύνης και υψηλότερες τιμές ενέργειας. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται η σύγκρουση», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αναγνωρίζοντας το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, το συμβούλιο εξέτασε μια γκάμα σεναρίων στη σημερινή συνάντηση. Η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη υποστηριζόμενη από την εξασθένιση της μετάλλαξης Omicron, τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό μειώθηκαν και η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί περαιτέρω», υπογράμμισε.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η έξοδος από το QE το γ΄τρίμηνο του 2022, εκπλήσσοντας τις αγορές.

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο εγγύς μέλλον. Επεσήμανε πάντως πως η ΕΚΤ θεωρεί πως  ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο 2%. «Σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί προς τον πληθωρισμό 2%.», υπογράμμισε.

«Θέλουμε να έχουμε πολλές επιλογές ώστε να ελιχθούμε ανάλογα, βάσει των τωρινών δεδομένων», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στις τιμές των τροφίμων, ενώ και το ολοένα και αυξανόμενο ενεργειακό κόστος θα μειώσει τη ζήτηση. Ταυτόχρονα θεωρεί πως έχουν αυξηθεί λόγω του πολέμου οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές.

Εντούτοις υπογράμμισε πως ο ισολογισμός των τραπεζών παραμένει συνολικά υγιής.

Η ΕΚΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2022 στο 5,1% από 3,2% που ήταν η εκτίμηση του Δεκεμβρίου. Για το 2023 ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 2,1% από 1,8% και για το 2024 στο 1,9% από 1,8%.

«Οι πληθωριστοί κίνδυνοι μπορεί να είναι και μακροπρόθεσμοι», προειδοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Όταν τα δεδομένα δείξουν ότι ο στόχος μας για τον πληθωρισμό θα επιτευχθεί, τότε θα ενεργήσουμε και ανάλογα. Δεν μπορούμε να πάρουμε κάποια άλλη απόφαση νωρίτερα», είπε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα