Απρόθυμη η Ε.Ε. για πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου

Απομακρύνεται η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 18:02
UPD:18:02

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

Διχασμένη και απρόθυμη να προχωρήσει σε ενιαία παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας προς συγκράτηση των τιμών εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό καθώς διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg δεν δίνουν πιθανότητες συμφωνίας για πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου κατά τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Η επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου είναι ένα από τα μέτρα που ζητούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου -και το οποίο περιλαμβάνεται και στην πρόταση έξι σημείων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- προκειμένου να ελαφρύνει ο δυσθεώρητος λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η πρόταση αναμένεται να περιληφθεί και στη νέα εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της κρίσης που θα παρουσιάσει και θα εισηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής τις επόμενες μέρες η Κομισιόν, ωστόσο κατά τις πληροφορίες του Bloomberg συναντά σθεναρή αντίσταση από τις χώρες του Βορρά, με πρώτες τις Ολλανδία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία και Εσθονία.

Δύο άξονες

Το χάσμα εντός Ε.Ε. φαίνεται να βαθαίνει συνολικά ως προς το εύρος και τη μορφή που θα έχουν οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας και το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα περιοριστούν σε δύο άξονες παρεμβάσεων: Αφενός, στην ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για την ενιαία και έγκαιρη διασφάλιση της επάρκειας και αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και, αφετέρου, στη λήψη έκτακτων μέτρων για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στη λιανική αγορά, κυρίως μέσα από μέτρα στήριξης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για την αγορά χονδρικής η εργαλειοθήκη της Κομισιόν θα περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες δύο options - είτε τη θέσπιση μιας χονδρικής τιμής αναφοράς αερίου και πετρελαίου με επιδότηση της διαφοράς ανάμεσα σ’ αυτή την τιμή και το πραγματικό κόστος των ενεργειακών προϊόντων, είτε την επιβολή απευθείας πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι πέντε χώρες του Βορρά αντιτίθενται μέχρι στιγμής στην ευθεία παρέμβαση στη χονδρική αγορά, όπως και στην επιβολή πλαφόν, με το επιχείρημα ότι τίθενται εμπόδια στον ανταγωνισμό και στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, με τη νέα εργαλειοθήκη αναμένεται να προτείνει και τη δυνατότητα φορολόγησης των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών προκειμένου με τα έσοδα να χρηματοδοτηθούν μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, καθώς και πλαφόν κέρδους για τους ενεργειακούς παρόχους που δεν βασίζουν την παραγωγή τους στο κοστοβόρο φυσικό αέριο.

Η εργαλειοθήκη θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα όπως η χορήγηση voucher και εκπτώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας, καθώς και μείωση του ΦΠΑ.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πάντως, δεν αναμένουν τις ενιαίες δράσεις και προχωρούν από μόνες τους σε νέα μέτρα για τη μείωση των ενεργειακών επιβαρύνσεων στη λιανική. Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες νέο πακέτο στήριξης ύψους 2 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις για καύσιμα κίνησης και μείωση του κόστους των μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ η Γερμανία εξετάζει επιδότηση 20 έως 50 ευρώ τον μήνα επίσης για τα καύσιμα κίνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα