Πλήγμα σε ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω της απάτης Μέιντοφ

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008 11:44
UPD:16:02

Η λίστα των θυμάτων στην υπόθεση Μέιντοφ διευρύνθηκε σήμερα, καθώς όλο και περισσότερες τράπεζες αποκαλύπτουν πως έχουν εκτεθεί σε επενδύσεις του επενδυτικού fund Madoff Securities και προέβλεπαν ζημιές.

Χθες, τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι Banco Santander, BNP Paribas και Reichmuth & Co ανακοίνωσαν συνολικές ζημιές ύψους περίπου 3,8 δισ. δολαρίων, λόγω της έκθεσής τους στο επενδυτικό fund του Μπέρναρντ Μέιντοφ.

Σημειώνεται ότι ο Μέιντοφ, πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου Nasdaq, κατηγορείται ότι είναι ο «εγκέφαλος» της χρηματιστηριακής απάτης του αιώνα, την οποία κατέστρωσε μέσω της εταιρείας επενδύσεων Madoff Securities.

Ο 70χρονος Αμερικανός επενδυτής συνελήφθη την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη και ομολόγησε απάτη ύψους 50 δισ. δολαρίων. Μια μέρα αργότερα, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της μονάδας Madoff Securities International στο Λονδίνο.

Η ισπανική Santander, η οποία έχει βγει μέχρι στιγμής αλώβητη από τη χρηματοοικονομική κρίση, αποκάλυψε την Κυριακή ότι η έκθεση του επενδυτικού της ταμείου, Optimal, στην Madoff Securities ανέρχεται στα 2,33 δισ. ευρώ.

REUTERS

H BNP Paribas επισημαίνει, από την πλευρά της, ότι ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπη με ζημιές ύψους 350 εκατ. ευρώ από την έκθεσή της σε επενδύσεις που συνδέονται με την εταιρεία του Μέιντοφ, ενώ η Reichmuth & Co αναμένει ζημιές ύψους 385 εκατ. ελβετικών φράγκων (325 εκατ. δολάρια).

Στη λίστα των «θυμάτων» της απάτης προστέθηκε σήμερα και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η BBVA, ανακοινώνοντας ότι πιθανόν να έχει απολέσει έως και 300 εκατ. ευρώ, καθώς και η HSBC. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ανακοίνωσε πως είναι εκτεθειμένη στο ταμείο του Μπέρναρντ Μέιντοφ για περίπου ένα διδ. δολάρια.

Εξάλλου, οι ιταλικές τράπεζες UniCredit και Banco Popolare αποκάλυψαν τη Δευτέρα ότι κινδυνεύουν με απώλειες τουλάχιστον 75 εκατ. και 68 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, από την απάτη του νεοϋορκέζου χρηματιστή.

Στη Γαλλία, μετά την BNP Paribas και η Natixis προέβλεψε ζημίες 450 εκατ. ευρώ.

Στη Γερμανία, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Deutsche Bank και η Commerzbank, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεσή τους στην γιγάντια απάτη του Μπέρναρντ Μέιντοφ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα