Συστάσεις Γ. Προβόπουλου για διαρθρωτικές αλλαγές

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008 21:14
UPD:22:20

Συστάσεις για ρηξικέλευθες, διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων στην ελληνική οικονομία απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος.

Μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, υπογράμμισε ότι «όσο χωλαίνει η διαρθρωτική συνιστώσα των δημοσιονομικών μας δύσκολα θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών στις προοπτικές της οικονομίας μας». Όπως ανέφερε, χωρίς εκτεταμένες και ρηξικέλευθες αλλαγές στη δομή του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορούν να τιθασευτούν τα ελλείμματα και τα χρέη που σήμερα αποτελούν βασική πηγή προβλημάτων.

Γ. Προβόπουλος: Μεταρρυθμιστική ατζέντα για την οικονομία

Γ. Προβόπουλος: Μεταρρυθμιστική ατζέντα για την οικονομία

Αναφερόμενος στη «μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο περιθώριο των ελληνικών ομολόγων», ο διοικητής της ΤτΕ πρότεινε ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο θα συμβάλλει στη βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Όπως εξήγησε, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης έχει πρωτεύουσα σημασία προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα και να βελτιωθούν οι όροι δανεισμού του Δημοσίου, των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι «το 2009 θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση από τις αρχικές προβλέψεις, αλλά δεν θα εισέλθει σε ύφεση». Σε αυτό βοηθούν - και τούτο όπως ανέφερε αποτελεί παραδοξολογία - κάποιες χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της.

Ενδεικτικά σημείωσε ότι η δυσκαμψία που χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας συμβάλλει βραχυπρόθεσμα στην συγκράτηση της ανεργίας παρά την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Όμως, όπως σημείωσε, μεσοπρόθεσμα «ο παράγων αυτός αποθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και αποβαίνει σε βάρος εκείνων που αναζητούν εργασία. Συναφώς, τα στοιχεία δυσκαμψίας στο σύστημα καθορισμού των αμοιβών στην παρούσα φάση συμβάλλει στην τόνωση των εισοδημάτων και της ζήτησης. Το σύστημα όμως αυτό μεσοπρόθεσμα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα