Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 05:44

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με πρώτες ύλες και με ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης καθώς η επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεσης σκιάζει την προοπτική των κερδών των εταιρειών.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, υποχωρούσαν πλέον του 2% μετά την ανακοίνωσή της ότι δεν είναι άτρωτη στην πτώση της ζήτησης άνθρακα που οδήγησε την Macarthur Coal Ltd. να μειώσει την πρόβλεψη για τα κέρδη της και να αναστείλει τη διανομή μερίσματος. Οι μετοχές της Macarthur βυθίστηκαν 21%. Οι μετοχές της JFE Holdings Inc. της δεύτερης σε μέγεθος χαλυβουργίας της Ιαπωνίας, απώλεσαν 5,3% μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nikkei ότι η Toyota Motor Corp. θα ζητήσει φθηνότερες τιμές χάλυβα. Απώλειες 4,6% σημείωσαν οι μετοχές της Sony Corp. μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Credit Suisse Group.

O MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,2% φθάνοντας στις 87,04 μονάδες στις 10:40 π.μ. στο Τόκιο. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει φέτος 45% στην Ιαπωνία, καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη εισήλθαν στην πρώτη ταυτόχρονη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 απώλεσε 0,7% φθάνοντας στις 8.608,16 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι περισσότεροι δείκτες στις αγορές της Ασίας. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng απώλεσε 0,9%. Την πτώση του οδήγησαν οι μετοχές της China Cosco Holding Co. μετά την ανακοίνωσή της ότι ενδέχεται να χάσει 577 εκατ. δολ. από τα λανθασμένα στοιχήματα στους δείκτες των ναύλων.

Χθες στις ΗΠΑ ο S&P 500 Index υποχώρησε 1,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα