Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 05:49
UPD:06:01

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο μετά την χθεσινή του υποχώρηση κατά 3,8%, εν μέσω ανησυχιών ότι η δυνητική μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ ενδέχεται να μην εξουδετερώσει τη μείωση της ζήτησης καυσίμων εν μέσω των υφέσεων σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη.

Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή του τουλάχιστον κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή 7,3% κατά την αυριανή του συνεδρίαση στο Οράν της Αλγερίας, σύμφωνα με τους 18 από τους 33 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ μειώθηκε για τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες και τα διϋλιστήρια της Κίνας επεξεργάζονται λιγότερο αργό πετρέλαιο.

Το αργό για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 44,39 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο έως 1,2% φθάνοντας στα 45,02 δολ. το βαρέλι. Η τιμή του έχει υποχωρήσει 70% από τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 11 Ιουλίου. Χθες το αργό υποχώρησε 1,77 δολ., ποσοστό 3,8%, φθάνοντας στα 44,51 δολ. το βαρέλι.

Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ μειώθηκε 0,6% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας πτώση για τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες, ανακοίνωσε χθες η Federal Reserve στην Ουάσινγκτον. Η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ ενδέχεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο καθώς μειώνεται η βιομηχανική παραγωγή της χώρας.

Η επεξεργασία αργού στην Κίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 15 μηνών, σύμφωνα με έκθεση. Τα διϋλιστήρια της χώρας επεξεργάστηκαν 27,27 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου τον μήνα που πέρασε ή 6,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως καθώς η οικονομική συρρίκνωση μείωσε τη ζήτηση, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της China Mainland Marketing Research Co. Αυτό σημαίνει μείωση της επεξεργασίας κατά 8,5% από 29,8 εκατ. τόνους αργού τον Οκτώβριο. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 44,60 δολ. το βαρέλι – αμετάβλητο από το χθεσινό του κλείσιμο, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου, στις 9:43 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια υποχώρησαν χθες 1,81 δολ., ποσοστό 3,9%. Τα συμβόλαια του Ιανουαρίου λήγουν σήμερα. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκαν στα 47,05 δολ. το βαρέλι, 9 σεντς χαμηλότερα, στις 10:34 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα