Fed: Μείωση επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 21:23
UPD:17/12/2008 00:50

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μείωσε το βασικό της επιτόκιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία έναντι της παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Συγκεκριμένα, η Fed προχώρησε σε επιθετική μείωση του ημερήσιου δανειστικού της επιτοκίου σε μια κλίμακα από 0% έως 0,25%.

Παράλληλα, τόνισε πως θα επιστρατεύσει «όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» κατά της ύφεσης.

Πρόκειται για κίνηση-έκπληξη, καθώς οι αγορές ανέμεναν μια μείωση όχι μεγαλύτερη από 75 μονάδες βάσης (το επιτόκιο ήταν στο 1%).

«Η Fed θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να προωθήσει την επανέναρξη της οικονομικής ανάπτυξης και να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών» σημειώνεται στο κείμενο της απόφασης.

Ακόμη σημειώνει πως ενδέχεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο «σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό».

Επιπρόσθετα, δηλώνει έτοιμη να επεκτείνει τις ήδη ανακοινωθείσες αγορές χρέους που εκδιδεται από κρατικά ελεγχόμενους πιστωτικούς οργανισμούς προκειμένου να στηρίξει την κλυδωνισμένη αγορά στέγης. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αγοράς μακροπρόθεσμου κυβερνητικού χρέους καθώς και την αξιοποίηση των κονδυλίων της για τη στήριξη της οικονομιας.

Wall Street

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις στη Wall Street σημειώθηκε ράλι. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Dow κατέγραφε κέρδη 4,20% στις

8.924,14 μονάδες, ο Nasdaq ενισχυόταν κατά 5,41% στις 1.589,89 μονάδες και ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 5,14% στις 913,18 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα