Ανοδική επιστροφή

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 00:01

Σε τροχιά ανόδου επανήλθαν χθες οι δείκτες στις διεθνείς αγορές μετοχών, καθώς οι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει από νωρίς σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Τελικά η FED έκανε την έκπληξη. Ήταν όμως ευχάριστη έκπληξη, καθώς η κεντρική τράπεζα προέβη σε μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση, που έφερε το βασικό επιτόκιο στην κλίμακα του 0%- 0,25%. Μετά και την ανακοίνωση οι αμερικανικές μετοχές επιδόθηκαν σε μίνι ράλι.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου. Ο επιμέρους δείκτης S&P Financial παρουσίαζε κέρδη άνω του 4%, με την Goldman Sachs να ηγείται της ανόδου μετά την παρουσίαση μικρότερων των προβλέψεων ζημιών. Στους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης ήταν και η αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών Best Buy, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε περισσότερο από 16%.

Οι κλάδοι τραπεζών, φαρμάκων και ενέργειας ηγήθηκαν της ανόδου στην Ευρώπη. Ο δείκτης FTSEurofirst των 300 ευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,9% και τερμάτισε στις 834,48 μονάδες. Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE100 ενισχύθηκε 0,7%, στη Φρανκφούρτη ο DAX είχε κέρδη 1,6%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 2%.

Στις αγορές συναλλάγματος, η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έθεσε σε κλοιό πιέσεων το δολάριο. Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στις αγορές εμπορευμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα