Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 00:01

Ανοδική επιστροφή

Σε τροχιά ανόδου επανήλθαν χθες οι δείκτες στις διεθνείς αγορές μετοχών, καθώς οι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει από νωρίς σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Σε τροχιά ανόδου επανήλθαν χθες οι δείκτες στις διεθνείς αγορές μετοχών, καθώς οι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει από νωρίς σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Τελικά η FED έκανε την έκπληξη. Ήταν όμως ευχάριστη έκπληξη, καθώς η κεντρική τράπεζα προέβη σε μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση, που έφερε το βασικό επιτόκιο στην κλίμακα του 0%- 0,25%. Μετά και την ανακοίνωση οι αμερικανικές μετοχές επιδόθηκαν σε μίνι ράλι.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου. Ο επιμέρους δείκτης S&P Financial παρουσίαζε κέρδη άνω του 4%, με την Goldman Sachs να ηγείται της ανόδου μετά την παρουσίαση μικρότερων των προβλέψεων ζημιών. Στους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης ήταν και η αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών Best Buy, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε περισσότερο από 16%.

Οι κλάδοι τραπεζών, φαρμάκων και ενέργειας ηγήθηκαν της ανόδου στην Ευρώπη. Ο δείκτης FTSEurofirst των 300 ευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,9% και τερμάτισε στις 834,48 μονάδες. Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE100 ενισχύθηκε 0,7%, στη Φρανκφούρτη ο DAX είχε κέρδη 1,6%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 2%.

Στις αγορές συναλλάγματος, η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έθεσε σε κλοιό πιέσεων το δολάριο. Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στις αγορές εμπορευμάτων.