Γέλεν: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει «άβολα» υψηλός

«Αλλά δεν θα δούμε ύφεση στην αμερικανική οικονομία»
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 12:28
UPD:12:29
EPA/MATT MCCLAIN / POOL

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το τέλος του 2022 καθώς αναγνώρισε ότι οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιδεινώσουν τις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες μόλις έφθασαν σε άλλο υψηλό 40 ετών τον Φεβρουάριο.

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα που σχετίζεται με το τι συμβαίνει με τη Ρωσία και την Ουκρανία», είπε η Γέλεν την Πέμπτη σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. «Πιστεύω ότι επιδεινώνει τον πληθωρισμό».

Ενώ οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Τζάνετ Γέλεν είπε ότι το κόστος δεν θα είναι τόσο υψηλό όσο μια οικονομική ύφεση.

«Έχουμε μια καλή ισχυρή οικονομία με εξαιρετικές προοπτικές για την αγορά εργασίας και την πραγματική δραστηριότητα στο μέλλον. Ο πληθωρισμός είναι ένα πρόβλημα και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν αναμένω ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε.

Η Τζάνετ Γέλεν είχε προβλέψει στις αρχές Φεβρουαρίου - πολύ πριν ξεκινήσει η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας - ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μειωνόταν περίπου στο 3% σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος του 2022.

«Δεν θέλω να κάνω μια πρόβλεψη ακριβώς για το τι πρόκειται να συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε την Πέμπτη. «Είναι πιθανό να δούμε άλλη μια χρονιά κατά την οποία οι αριθμοί του πληθωρισμού 12 μηνών θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο έφτασε σε νέο υψηλό 40 ετών, σύμφωνα με έκθεση την Πέμπτη. Αυτό αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν πριν από την εισβολή της Ρωσίας προκάλεσε την περαιτέρω αύξηση των τιμών των καυσίμων. Οι τιμές σημείωσαν άλμα 7,9% από πέρυσι.

«Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να κάνουν ουσιαστική διαφορά», είπε για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed, οι οποίοι έχουν δείξει ότι θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα