Πολλοί πάμπλουτοι και «ψαγμένοι» επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο έπεσαν στην παγίδα του κ. Μάντοφ, καθώς πίστεψαν πως ο διακεκριμένος χρηματιστής της Wall Street είχε ανακαλύψει την επενδυτική στρατηγική που θα τους απέφερε ελκυστικές αποδόσεις ακόμη και σε πτωτική αγορά, εκτιμά σε άρθρο του το BBC.
«Ο κόσμος είναι επιρρεπής στο να πιστεύει αυτό που θέλει και είναι σύνηθες το φαινόμενο της “παράλογης ευφορίας” στις ανοδικές αγορές όπου κανείς δεν κάνει πολλές ερωτήσεις», δήλωσε στο BBC ανώτατο στέλεχος των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών.
Σημαντικό ρόλο στην έκταση που πήρε το «φαινόμενο Μάντοφ» είχε η ανθρώπινη ψυχολογία και συγκεκριμένα το ότι όσο πιο δύσκολο είναι να αποκτήσει κανείς κάτι τόσο πιο πολύ το θέλει. Η πρωτοτυπία του κ. Μάντοφ έγκειται στον τρόπο με τον οποίο προσέλκυε τους επενδυτές του, παρατηρεί το BBC.
Τους περισσότερους πελάτες ο αμερικανός χρηματιστής τους γνώριζε προσωπικά από κοινωνικές εκδηλώσεις όπου παρευρισκόταν με τη σύζυγό του. Η εταιρεία του παρουσιαζόταν ως «κεκλεισμένων των θυρών» και τα νέα μέλη προστίθεντο μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Τα αξιότιμα μέλη της «κοινωνίας Μάντοφ» λειτουργούσε ως πολύ ισχυρό θέλγητρο στην προσέλκυση νέων πελατών.
Ένας ακόμη βασικός λόγος που οι επενδυτές έδειχναν τυφλή εμπιστοσύνη στον κ. Μάντοφ ήταν ότι πρόκειται για έναν καταξιωμένο επενδυτικό σύμβουλο της Wall Street – υπερβολικά καταξιωμένο για να τον αγγίξει η συμφορά.
Βασικό χαρακτηριστικό του ιδιότυπου χαρακτήρα του φερόμενου ως φιάσκου ήταν, σύμφωνα με το BBC, ότι τα κέρδη αποδίδονταν στους υφιστάμενους μεριδιούχους από τα νέα κεφάλαια που εισέρρεαν στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αριθμούν σήμερα μερίδια του hedge fund του Μάντοφ είναι μάλλον απίθανο να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.
Ερωτηθείς για το εάν οι επενδυτές θα πάρουν το μάθημά τους από την υπόθεση Μάντοφ, ο υπεύθυνος εποπτείας των αγορών εμφανίστηκε επιφυλακτικός.
Αυτού του είδους τα σχήματα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια κάθε φορά που η αγορά παίρνει τα πάνω της –και σίγουρα αυτό θα ξανασυμβεί μία μέρα- με αποτέλεσμα η παράλογη ευφορία θα κατακλύσει και πάλι τις αγορές, εκτίμησε.
«Ο λόγος που μας κοροϊδεύουν είναι γιατί είμαστε πολύ καλοί στο να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.