Μέτρα ΥΠΑΝ για τον κλάδο πετρελαιοειδών

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 15:54
UPD:16:02

Σειρά μέτρων για τον κλάδο των πετρελαιοειδών, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, σε συνέχεια της απόφασης της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο της αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων.

Ειδικότερα, στις 16 Δεκεμβρίου 2008 ο υπουργός Ανάπτυξης εξέδωσε απόφαση, στο πλαίσιο της άσκησης της σχετικής αρμοδιότητας που προβλέπεται από το άρθρο 5§6 του νόμου 703/77 και σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 418/V/2008 απόφασης της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί των μέτρων και προτάσεων στον κλάδο της αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, όπου προβλέπονται τα εξής:

1. Όσον αφορά τις εγχώριες εταιρείες διύλισης, αυτές θα γνωστοποιούν τόσο στο Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών το οικονομικό αντάλλαγμα που χρεώνουν στις τελευταίες για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας. Επιπλέον, τα διυλιστήρια υποχρεούνται να τιμολογούν τα ανεξάρτητα πρατήρια που πληρούν τις προϋποθέσεις απευθείας πρόσβασης σε αυτά, κατά τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή στην πράξη η πρόσβαση αυτή.

2. Όσον αφορά τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών: οι εκπτώσεις που χορηγούν στους επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας (πρατηριούχους), θα αναγράφονται πλέον όχι μόνο στα τιμολόγια αλλά και στις συμφωνίες μεταξύ τους. Μόνο οι αναγραφόμενες εκπτώσεις επιτρέπεται εφεξής να χορηγούνται, ενώ καταργούνται και οι λεγόμενες «υποστηρικτικές» εκπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου, τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας, το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια κατά περίπτωση Υπουργεία, εξετάζει τη δυνατότητα υιοθέτησής τους λαμβάνοντας υπόψη και την Κοινοτική νομοθεσία.

Για το σκοπό αυτό διευκρινίζεται, θα συνεργαστούν οι υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων για την απαιτούμενη επεξεργασία των παρεμβάσεων τόσο σε θεσμικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα