Εν μέσω αντιπαραθέσεων η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 21:01
UPD:23:30

Στη Βουλή μεταφέρθηκε απόψε η αντιπαράθεση για την οικονομία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, η οποία άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Πιο αναλυτικά, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Αγοραστός αρχίζοντας την ομιλία του εξέφρασε τη συντριβή του για το θάνατο του 15χρονου, ενώ αναφερόμενος στα γεγονότα που ακολούθησαν τα χαρακτήρισε απαράδεκτα και πρόσθεσε πως «σε κρίσιμες ώρες δεν χωρά αναζήτηση μικροκομματικών κερδών».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «πολυεπίπεδο αγώνα» της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα «που άφησε πίσω του το χθες» και επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι αντί να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του, επιδίδεται σε ασκήσεις ανέξοδου λαϊκισμού, σε ασκήσεις ευχολογίων και σε αοριστολογίες.

Ενώ είχε τη δυνατότητα, δεν έκανε ούτε σε ελάχιστη πρόταση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, διότι δεν υπήρχε τεκμηριωμένη πρόταση, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας υποστήριξε πως η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και με τον προϋπολογισμό του 2009, αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση στο πλαίσιο της δύσκολης διεθνούς κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός του 2009 φέρνει απελπισία και απόγνωση στους πολίτες, προσθέντοντας μάλιστα «η κυβέρνηση μετρά μέρες» και «σύντομα θα μιλήσει ο λαός».

Ειδικότερα, επέκρινε το κυβερνών κόμμα για περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων και αύξηση των φόρων εν μέσω της κρίσης, ενώ κάνοντας λόγο για μεγάλη υστέρηση στα έσοδα, υποστήριξε ότι επανέρχεται ο κίνδυνος της επιτήρησης. Σε ό,τι αφορά την ανεργία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μαγειρεύει τα στοιχεία» ενώ σχετικά με το δημόσιο χρέος ανέφερε ότι επί ΝΔ υπάρχει «τεράστια επιδείνωση των όρων δανεισμού».

Καταλήγοντας υποστήριξε πως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αποχωρήσει «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για τη χώρα».

«Αντιλαϊκό, ταξικό, φορομπηχτικό σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/17/1607368.htm .

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για προϋπολογισμό που επιβάλλει «τσουνάμι φορολογικό» προβλέποντας πως η εκτέλεσή του «μπορεί να μην αντέξει ούτε το πρώτο τρίμηνο του 2009» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/17/1607373.htm .

Για «προϋπολογισμό φάντασμα» που χαρακτηρίζεται από ακρότητες έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/17/1607364.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα