«Εφυγε» ο μεγαλοεφοπλιστής Λουκάς Χατζηιωάννου

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 21:25

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, μετά από μακροχρόνια ασθένεια, ο μεγαλοεφοπλιστής Λουκάς Χατζηϊωάννου.

Ο εκλιπών υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της ναυτιλίας, μεσουρανώντας τη δεκαετία του '80 στις ελληνικές θάλασσες αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνοντας τον τίτλο του «Βασιλιά των τάνκερ», όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν.

Γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1927 στον Πεδουλά, ένα φτωχό, ορεινό χωριό της Κύπρου και ήταν ο πρωτότοκος γιος μίας 12μελούς οικογένειας. Πολύ σύντομα τον κέρδισε ο χώρος του εμπορίου και ακόμη περισσότερο η εμπορική ναυτιλία, όπου ξεκίνησε, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι το 1948 και σε ηλικία 21 ετών. Έτσι χτίζει τις εμπορικές σχέσεις που έμελλαν να θέσουν τα θεμέλια της δικής του ναυτιλιακής αυτοκρατορίας, η οποία στο απόγειο της καριέρας του, τη δεκαετία του '80, απαρτιζόταν από στόλο 50 δεξαμενόπλοιων. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, προσφέροντας εργασία σε περισσότερες από 2.000 ναυτικές οικογένειες.

Ο Λουκάς Χατζηιωάννου διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο με ευεργεσίες και δωρεές σε ιατρικά ερευνητικά κέντρα διεθνούς εμβέλειας, ακαδημαϊκά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς, και υποτροφίες σε άπορους φοιτητές, ως πρόεδρος του «Ιδρύματος Λουκά Χατζηϊωάννου» στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η οικογένεια του επιθυμεί να πραγματοποιηθεί η κηδεία σε κλειστό κύκλο και αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς στη μνήμη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα