Γ. Αλογοσκούφης: Δύσκολος ο προϋπολογισμός

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 22:24
UPD:23:21

Τη θέση πως ο προϋπολογισμός του 2009 είναι δύσκολος «γιατί και η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στην παρέμβασή του κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πτέρυγες, να μη σπαταλούν, εν μέσω της διεθνούς κρίσης, δυνάμεις σε εσωτερικές διαμάχες, υπογραμμίζοντας την ανάγκης πρόταξης του εθνικού συμφέροντος.

Επίσης, απέρριψε τις αιτιάσεις του γενικού εισηγητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστου Παπουτσή, επέκρινε εκ νέου τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία και όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, επαναλαμβάνοντας πως «το τεράστιο χρέος αποτελεί μεγάλο βάρος για την ελληνική οικονομία».

Στη συνέχεια υπογράμμισε όμως πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συντηρούμε μια κοινωνία συντεχνιών και οργανωμένων συμφερόντων που διαιωνίζει αυτές τις παθογένειες: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συντηρούμε μια κοινωνία, στην οποία όλοι επιζητούν τη στήριξη από το κράτος και από τον προϋπολογισμό, χωρίς να εκπληρώνουν ταυτόχρονα και τις αυτονόητες υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και τον προϋπολογισμό, επισήμανε και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης υπευθυνότητας από όλους μας το τεράστιο, όπως σημείωσε, πρόβλημα της φοροδιαφυγής: «Δεν θέλουμε να αποδεχθούμε την απλή αλήθεια ότι η φορολογική συνείδηση είναι όντως κοινωνική συνείδηση».

Καταλήγοντας, αφού ανέφερε πως «ξέρουμε όλοι τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας όσους κυβερνήσαμε, και για πράξεις και για παραλείψεις» τόνισε πως εν μέσω κρίσης, «πρέπει να παραμερίζουμε το κομματικό συμφέρον και να προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον».

Αφού επανέλαβε τέλος ότι ο προϋπολογισμός του 2009 είναι δύσκολος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «αγωνίζεται με σοβαρότητα, με αποφασιστικότητα και αυξημένο αίσθημα ευθύνης να προστατέψει την χώρα και την κοινωνία από τις επιπτώσεις της κρίσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα