Ισλανδία: Στο 5,4% η ανεργία τον Δεκέμβριο

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008 09:09

Η ανεργία στην Ισλανδία έφθασε το 5,4% του ενεργού εργατικού δυναμικού στη χώρα τον Δεκέμβριο, ανέφεραν δημοσιεύματα χθες.

Η εφημερίδα Morgunbladid σημείωσε ότι η αύξηση θεωρείται σημαντική, καθώς η ανεργία ήταν στο 3,3% το Νοέμβριο, ενώ το Δεκέμβριο του 2007 βρισκόταν μόλις στο 0,8%.

Η χώρα του βόρειου Ατλαντικού με τους περίπου 320.000 κατοίκους επλήγη σοβαρά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και οι τρεις μεγαλύτερες Ισλανδικές τράπεζες κατέρρευσαν, προκαλώντας ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο τομέας των κατασκευών επλήγη ιδιαίτερα κι οι εργολάβοι και οι μηχανικοί αναζητούν απασχόληση στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το Νοέμβριο ο πρωθυπουργός Γέιρ Χέρντε ζήτησε κατεπειγόντως δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και χώρες της περιφέρειας.

Το ΔΝΤ ενέκρινε μετά από διαπραγματεύσεις ένα δάνειο ύψους 2,1 δις δολαρίων τον Οκτώβριο.

Ο Χέρντε και το ΔΝΤ ανέφεραν ότι η Ισλανδία αντιμετωπίζει σοβαρή ύφεση η οποία θα συνεχισθεί έως το 2010, με το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) να σημειώνει πτώση 10% την επόμενη χρονιά και την ανεργία να καταγράφει αλματώδη αύξηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα