Το συνδικάτο των εργαζομένων στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία UAW ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αναθεωρήσει ορισμένους όρους που θέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να χορηγήσει βοήθεια στις εταιρείες, καθώς εκτιμά ότι στοχεύουν "άδικα" τους υπαλλήλους.
"Είμαστε απογοητευμένοι που (ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους) συμπεριέλαβε άδικους όρους που στοχεύουν ειδικά τους εργαζομένους" στον κατάλογο των μέτρων που θα πρέπει να τηρήσουν οι εταιρείες, ανέφερε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Ρον Γκετελφίνγκερ, σε ανακοίνωσή του.
Ο Γκετελφίνκερ αναφερόταν κυρίως στο γεγονός ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες που θα λάβουν ομοσπονδιακή βοήθεια θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους των συμβάσεων έργου για να μειώσουν το κόστος ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές με τα εργοστάσια των ξένων κατασκευαστών σε αμερικανικό έδαφος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Τους ζητείται επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, να εξισώσουν τους μισθούς με αυτούς που δίνονται στα εργοστάσια των ξένων κατασκευαστών.
Οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες που διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, όπως οι Toyota, Nissan, Honda, Hyundai και Daimler έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν κυρίως στα νότια της χώρας και απασχολούν εργάτες που δεν ανήκουν στο συνδικάτο.
Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις αυτές δεν υπήρχαν στο κείμενο στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας που προτάθηκε στο Κογκρέσο και υποστηρίχθηκε από το Λευκό Οίκο, και το οποίο τελικά αποσύρθηκε λόγω της έντονης διαφωνίας ορισμένων Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.
"Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση Ομπάμα και με το νέο Κογκρέσο (που εξελέγη στις εκλογές του Νοεμβρίου) ώστε αυτοί οι άδικοι όροι να αποσυρθούν", πρόσθεσε ο Γκετελφίνγκερ.
Πρόσφατα πάντως το συνδικάτο είχε δεχτεί ένα από τα μέτρα που πρότεινε ο Λευκός Οίκος, την απαλοιφή δηλαδή του όρου που επέτρεπε στους υπαλλήλους που βρίσκονται σε "τεχνική ανεργία" να λαμβάνουν το μισθό τους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο