«Ράλι» μικρής διάρκειας

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008 00:01

Αυτό που περίμεναν όλη την εβδομάδα οι επενδυτές έγινε τελικά χθες. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτων δανείων στις αυτοκινητοβιομηχανίες GM και Chrysler προκειμένου να τις κρατήσει «ζωντανές» τουλάχιστον έως το Μάρτιο. Η είδηση πυροδότησε «ράλι» των αμερικανικών δεικτών, το οποίο όμως για άλλη μία φορά δεν είχε διάρκεια. Τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών περιορίστηκαν προς τα τέλη της συνεδρίασης.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο τίτλος της General Motors, ο οποίος έκανε άλμα 10%. Η Ford, που έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει ανάγκη από έκτακτη βοήθεια, παρουσίασε μικρότερα κέρδη της τάξης του 1,5%. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ομίλων από τον οίκο S&P.

Στην Ευρώπη, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε για τις μετοχές σε αρνητικό έδαφος. Ο FTSEurofirst σε μία ρευστή συνεδρίαση τερμάτισε στις 823,37 μονάδες μειωμένος κατά 0,45%. Οι κλάδοι ενέργειας και εξόρυξης είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες μετά τη «βουτιά» του πετρελαίου κάτω από τα 34 δολάρια το βαρέλι.

Στις αγορές συναλλάγματος, μετά και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,1%, το δολάριο ανέκαμψε τόσο έναντι του ιαπωνικού γιεν όσο και έναντι του ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα