Ιαπωνία: Υποχώρησαν κατά 27% οι εξαγωγές

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008 05:51
UPD:06:06

Τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδα ρεκόρ σημείωσαν τον Νοέμβριο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας καθώς η παγκόσμια ζήτηση για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά κατέρρευσε σηματοδοτώντας περισσότερα λουκέτα σε εργοστάσια και μείωση θέσεων εργασίας καθώς επιδεινώνεται η ύφεση.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 26,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στο Τόκιο. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη του 22,3% των οικονομικών αναλυτών και η χειρότερη από την έναρξη καταγραφής συγκρίσιμων στοιχείων το 1980.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ υποχώρησαν 34% - πρωτοφανές ποσοστό – και οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν τα μέγιστα σε 13 χρόνια, αποδεικνύοντας το γιατί η Bank of Japan μείωσε την εβδομάδα που πέρασε τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 0,1%. Η ισχυροποίηση του γιέν στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών ενισχύει τους φόβους για τις εξαγωγικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp., η οποία ενδέχεται να ανακοινώσει σήμερα χαμηλότερα κέρδη.

Πτωτικά κινήθηκε το γιέν και οι μετοχές εν μέσω εικασιών ότι τα έκτακτα δάνεια στην General Motors Corp. και στην Chrysler LLC θα περιορίσουν τη σοβαρή συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 90,92 ανά δολάριο στις 12:23 μ.μ. στο Τόκιο από 89,50 πριν την ανακοίνωση για το εμπόριο και στα 87,14 στις 17 Δεκεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1995. Ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 1,4%.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε τα δύο προηγούμενα τρίμηνα ωθώντας τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου στην πρώτη ύφεση από το 2001. Την περασμένη εβδομάδα η ιαπωνική κυβέρνηση προέβλεψε μηδέν ανάπτυξη για τη χρήση που ξεκινά την 1η Απριλίου.

Η σημερινή έκθεση έδειξε ότι η παγκόσμια ύφεση εξαπλώνεται στις αναδυόμενες αγορές που ώθησαν υψηλότερα τις εξαγωγές καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη εξατμίστηκαν. Οι εξαγωγές στις Ασία μειώθηκαν 27%, τα μέγιστα σε 22 χρόνια. Οι εξαγωγές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Ιαπωνίας, μειώθηκαν 25%, τα μέγιστα από το 1995. Οι εξαγωγές στην Ευρώπη υποχώρησαν 31%, το δεύτερο μεγαλύτερο παρά ποτέ ποσοστό.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 14,4%, σημειώνοντας μείωση για πρώτη φορά σε 14 μήνες, καθώς το κόστος του πετρελαίου μειώθηκε και το γιέν κινήθηκε ανοδικά. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποφευχθεί εμπορικό έλλειμμα ύψους 223,4 δισ. γιέν (2,5 δισ. δολ.), το τρίτο κατά σειρά έλλειμμα σε τέσσερις μήνες.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε 25% έναντι του δολαρίου φέτος καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ώθησε τους επενδυτές στην πώληση πιο επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων που αγόρασαν με δάνεια σε γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα