ΕΕ - Βραζιλία: Αναγκαία η συνεργασία για έξοδο από την κρίση

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008 21:14

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσαν σήμερα τη δέσμευση Ευρώπης και Βραζιλίας να συνεργαστούν για την έξοδο από την οικονομική κρίση και απεύθυναν έκκληση για την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων στην Ντόχα το 2009.

«Η Ευρώπη και η Βραζιλία πρέπει να εργαστούν από κοινού, κάτι που δεν αποτελεί επιλογή αλλά υποχρέωση» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί κατά την διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ ανάμεσα σε Βραζιλία και Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε σήμερα στο Ρίο ντε Τζανέιρο για διήμερη επίσκεψη στην Βραζιλία, ως πρόεδρος της ΕΕ αλλά και ως αρχηγός της Γαλλίας. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης είναι αφιερωμένη στην σύνοδο κορυφής ΕΕ- Βραζιλίας, ενώ η δεύτερη στην γαλλική προεδρία.

Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, όπως η Βραζιλία να μπορέσουν να παραστούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής των G20 στο Λονδίνο, επικαλούμενος την συνάντηση των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον και τονίζοντας ότι είναι σημαντικό Ευρώπη και Βραζιλία να έχουν κοινές προτάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας διαβεβαίωσε ότι δεν είναι δυνατό να αναβληθεί η απελευθέρωση του εμπορίου, ενώ συμφώνησε με τον κ. Σαρκοζί ότι ΕΕ και Βραζιλία πρέπει να εργαστούν μαζί.

Την άποψη του για «αντίσταση προς τον προστατευτισμό» την περίοδο της οικονομικής κρίσης επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την οποία υποστήριξε και ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Σαρκοζί πάντως δεν απέκρυψε τις διαφωνίες ανάμεσα σε Ευρώπη και Βραζιλία, καθώς η ΕΕ ελπίζει στην εξαγωγή βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών προς την Βραζιλία, ενώ η χώρα της λατινικής Αμερικής επιθυμεί την εξαγωγή περισσότερων γεωργικών προϊόντων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα