Βρετανία: Αναμένεται μείωση 13% στις τιμές των κατοικιών

Την επόμενη διετία
Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2008 16:18

Κατά 13% χαμηλότερα αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία την ερχόμενη διετία, καθώς οι τράπεζες και τα στεγαστικά ταμιευτήρια έχουν δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες δανεισμού, αναφέρει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Hometrack.

Μετά την αναμενόμενη μείωση κατά 9% το τρέχον έτος, οι τιμές των κατοικιών εκτιμάται να θα μειωθούν περεταίρω κατά 10% το 2009 και κατά 3% το 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η συνολική υποχώρηση της ζήτησης θα ισούται με 22% μεταξύ 2007 και 2010.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίτσαρντ Ντονέλ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ιδιοκτήτες που συγκρίνουν τις σημερινές τιμές των σπιτιών τους με τα χρήματα που θα χρειάζονταν εάν τα αγόραζαν το 2007 θα διαπιστώσουν πτώση της τάξης του 30% στις τιμές των κατοικιών στη Βρετανία».

«Η απαρχή της ύφεσης και η αύξηση της ανεργίας θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για τη ζήτηση με αποτέλεσμα οι τιμές των κατοικιών να δεχθούν έντονες πιέσεις για ένα διάστημα. Δεδομένης της ιδιαίτερα ρευστής προοπτικής που επικρατεί για την οικονομία, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσο θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων βραχυμεσοπρόθεσμα», συμπληρώνει ο Ντόνελ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, τον επόμενο χρόνο το 3,2% των κατοικιών αναμένεται να αλλάξει χέρια, ποσοστό που αντιστοιχεί στην αλλαγή κατοικίας κάθε 31 έτη, σε σύγκριση με τη συχνότητα των 15 ετών που ίσχυε την τελευταία δεκαετία.

Εκτιμάται, επίσης, ότι οι ανακτήσεις κατοικιών θα ανέλθουν στις 70.000 τον επόμενο χρόνο, από 45.000 που κυμαίνονται σήμερα, καθώς ο δανεισμός των ιδιωτών δεν θα επιτρέπει στους δανειστές να είναι τόσο ευέλικτοι όσο θα ήθελαν.

¶λλες βρετανικές εταιρείες ακινήτων εκτιμούν μείωση στις τιμές των ακινήτων ακόμη και έως 40% το προσεχές διάστημα στη Βρετανία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα