Συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας κατά 12,1% «βλέπει» η Barclays

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008 13:17

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναμένεται να συρρικνωθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 12,1% το τρέχον τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το 1974, σύμφωνα με την Barclays Capital.

Όπως εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας στο Τόκιο, Κιοχέι Μορίτα, το ιαπωνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου με τριπλάσιο ρυθμό από το 4,1% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως, λόγω της ιστορικής πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών το Νοέμβριο.

«Δεδομένης της ταχύτητας και της διάρκειας της συρρίκνωσης, αυτή η ύφεση ενδεχομένως να είναι η πιο σοβαρή της μεταπολεμικής εποχής», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Barclays.

Οι μεγάλη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών αναγκάζουν πολλές εταιρείες, από την Toyota Motor μέχρι την Panasonic να αναστείλουν τις εργασίες σε μονάδες τους και να απολύσουν εργαζομένους.

Σε περίπτωση που επαληθευθεί η πρόβλεψη της Barclays για μείωση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 12,1%, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή του από το πρώτο τρίμηνο του 1974, όταν το πετρελαϊκό σοκ οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 13,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα