Ανάκαμψη στο ΧΑ - Πιέσεις στην Ευρώπη, με το βλέμμα σε πληθωρισμό και Fed

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 14:10
UPD:14:11
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανέκαμψε από τα αρνητικά πρόσημα το Χρηματιστήριο Αθηνών, απορροφώντας τις διεθνείς πιέσεις, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στο +0,2% και τις 965 μονάδες.

Οι τράπεζες έχουν κέρδη, ενώ ξεχωριστά η Eurobank κερδίζει +0,90% και η Εθνική +0,90%. Ακολουθούν Πειραιώς +0,70% και Alpha Bank +0,10%.

Αντιθέτως, απώλειες καταγράφει η Βιοχάλκο, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Coca Cola.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 7,5% το υψηλότερο επίπεδο από το 1982, η οποία προετοιμάζει το έδαφος για επιθετική απάντηση από τη FED.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι στο 2,62% αυξημένη κατά 2,78% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ενώ στο 1,9% του ιταλικού.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός οδηγεί και την ΕΚΤ σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής,  παρά τις προειδοποιήσεις Λαγκάρντ ότι η αύξηση τώρα των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα ανέκοπτε τον υψηλό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και θα έπληττε μόνο την οικονομία.

Πιέσεις ασκούνται στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 0,35%, ενώ με -0,77% διαπραγματεύεται ο FTSE του Λονδίνου. Άνω του 1% είναι οι απώλειες στο Παρίσι και στο Μιλάνο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,9%, με τις μετοχές ταξιδίων και αναψυχής να υποχωρούν 1,7% για να οδηγήσουν σε απώλειες καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος. Τα αυτοκίνητα διέκοψαν την πτωτική τάση προσθέτοντας 0,7%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,5% το 2021, αποκάλυψαν επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από την ιστορική βουτιά της κατά 9,4% το 2020, όταν οι περιορισμοί της πανδημίας κατέπνιξαν τη δραστηριότητα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα