Γροθιά στο στομάχι της Fed τα στοιχεία του πληθωρισμού: Πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 08:43
UPD:09:04
REUTERS/Carlos Barria

Γροθιά στο στομάχι του Τζερόμ Πάουελ της Fed τα στοιχεία για εκτίναξη του πληθωρισμού στο 7,5%. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι «γροθιά στο στομάχι» για τη Federal Reserve και αυξάνουν αισθητά τις πιθανότητες για μία επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, προειδοποιεί η Citi Research. 

O δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε τον Ιουνάριο στο 7,5% σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 0,6% και σε μηνιαία. Μάλιστα και ο δομικός πληθωρισμός (στον οποίο δεν υπολογίζονται οι κλάδοι τροφίμων και ενέργειας) ενισχύθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποκαλύπτει ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές είναι ευρύτατες και με μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. 

«Τα δεδομένα του πληθωρισμού είναι γροθιά στο στομάχι του Τζέι Πάουελ και των συναδέλφων του» σχολίασε ο Νέιθαν Σιτς της Citi μιλώντας στο CNBC. «Το αφήγημά τους είναι ότι καθώς η χρονιά θα προχωράει, θα δούμε τον πληθωρισμό να αρχίζει να υποχωρεί. Και τα δεδομένα του Ιανουαρίου έδειξαν ότι αυτό δεν ισχύει» εξήγησε. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citi «πιθανότατα θα δούμε μία επιθετική πολιτική από τη Federal Reserve. Και νομίζω πως ξεκάθαρα μετά τα τελευταία δεδομένα για τον πληθωρισμό βρίσκεται στο τραπέζι μία αύξηση 50 μονάδων βάσης». 

Επτά διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων - της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη - βλέπει από την πλευρά της η Goldman Sachs σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις που απομένουν στη Federal Reserve έως τα τέλη του 2022. Η προηγούμενη εκτίμηση της Goldman έκανε λόγο για 5 αυξήσεις μέσα στο 2022.

Την ίδια ώρα στην Ευρωζώνη η Κριστίν Λαγκάρντ εξακολουθεί να προειδοποιεί πως θα πρέπει να αποφευχθούν βιαστικές κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη. Παρόλα αυτά είναι και εδώ σαφές ότι ο πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλότερος και πολύ πιο επίμονος από ό,τι η κεντρική τράπεζα και οι κυβερνήσεις αρχικά ήλπιζαν. Έτσι δύο αυξήσεις επιτοκίων, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές σχεδόν δεδομένες. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα