Ντε Γκίντος: Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός για το 2022

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 16:05
UPD:16:08
Shutterstock

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2% φέτος, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος, στηρίζοντας την πρόβλεψη της Κομισιόν για μέσο ποσοστό αύξησης των τιμών 3,5% το 2022.

«Θα έχουμε τις προβλέψεις μας τον Μάρτιο αλλά νομίζω ότι αυτή η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ρεαλιστική και ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω από το 2% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022», δήλωσε ο ντε Γκίντος.

Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο για ένα διάστημα εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Οι περισσότεροι εντυπωσιαστήκαμε από τα στοιχεία του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο του 2021. Ήταν εξαιτίας του ενεργειακού σοκ». H Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση αναφορικά με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και την επιρροή της ενέργειας στον πληθωρισμό, απάντησε πως «το 50% των πληθωριστικών πιέσεων προέρχεται από τις τιμές της ενέργειας»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια εντός του 2022, καθώς ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Die Zeit ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

«Αν η εικόνα του πληθωρισμού δεν αλλάξει μέχρι τον Μάρτιο, θα υποστήριζα την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα