Γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι τον ρόλο της ΕΚΤ; Τι απαντούν οι Έλληνες

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 16:36
UPD:17:02

Οι Ευρωπαίοι έχουν ριζικά διαφορετικές —και συχνά ανακριβείς— αντιλήψεις σχετικά με τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με έρευνά της.

Αυτές οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών μπορεί να ρίξουν φως στο γιατί οι πολιτικές συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας είναι τόσο έντονες και γιατί οι απόψεις πολιτικής μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να διαφέρουν τόσο πολύ.

Όταν διεξήγαγε την έρευνα τον Μάιο 2021, η ΕΚΤ πρόσφερε σε 15.500 συμμετέχοντες δέκα πιθανούς στόχους, τρεις από τους οποίους ήταν λανθασμένοι. Αυτοί περιελάμβαναν απαντήσεις όπως η βοήθεια χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η χρηματοδότηση κυβερνήσεων και τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ — καμία από τις οποίες δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ.

Οι ερωτηθέντες από τον ευρωπαϊκό ν΄΄οτο ήταν πολύ πιο πιθανό να πουν ότι ο κύριος ρόλος της ΕΚΤ είναι να βοηθά τις χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αυτό το μερίδιο είναι ένα τεράστιο (82%) στην Ιταλία και σχεδόν τα δύο τρίτα στην Πορτογαλία και τη Γαλλία. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς και Ισπανούς πιστεύουν ότι είναι καθήκον της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις.

Αντίθετα, η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα όπου η πιο συχνή απάντηση ήταν η σωστή — ο πραγματικός πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει τον πληθωρισμό χαμηλά και τις τιμές σταθερές. Αυτή η άποψη συνάδει με την παράδοση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ από τη Γερμανία και φιλικές της χώρες που συχνά πιέζουν για πιο επιθετικές πολιτικές για να κρατήσουν το επίπεδο των τιμών.

Γενικότερα, η έρευνα παρουσίασε μια μικτή εικόνα του πόσο καλά κατανοούν οι Ευρωπαίοι την ΕΚΤ.

Από τη θετική πλευρά, το 64% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών είναι καθήκον της ΕΚΤ, προσδιορίζοντας σωστά την κύρια εντολή της κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, ο πιο συχνά αναφερόμενος στόχος σε ολόκληρη την ευρωζώνη ήταν η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αλλά η δεύτερη και η τρίτη δημοφιλέστερη απάντηση - βοήθεια προς χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ - ήταν εσφαλμένες.

Επίσης ανησυχητικό είναι ότι το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι δουλειά της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις, κάτι που ρητά απαγορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, έχει αυξηθεί από τον προηγούμενο γύρο έρευνας το 2019.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα και την Κύπρο, δύο χώρες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης (και υποβλήθηκαν σε εποπτεία της ΕΚΤ ως μέρος της λεγόμενης Τρόικας της ΕΚΤ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) έτειναν να εμπιστεύονται την ΕΚΤ λιγότερο.

Μόνο ελαφρώς λιγότερο δύσπιστοι από τους Έλληνες, αλλά εξίσου αμφίβολοι με τους Κύπριους ήταν οι ερωτηθέντες στη Γερμανία, όπου οι πολιτικές διάσωσης της ΕΚΤ αντιμετώπισαν κριτική καθώς υπερέβαιναν τις παραδοσιακές αρμοδιότητες της τράπεζας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα