Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη υπολογίζεται ότι κατέγραψε η Ελλάδα το 2021 σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ο πληθωρισμός για φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,1% εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια.
Με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σήμερα, το 2021 η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι «έτρεξε» με ρυθμό ανάπτυξης 8,5%. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά την Ιρλανδία και για αισθητή αναθεώρηση της εκτίμησης σε σχέση με το 7,1% στις φθινοπωρινές προβλέψεις.
Το 2022 το ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,9% (από εκτίμηση 5,2% το Νοέμβριο) και το 2023 με 3,5% (έναντι 3,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις). Βασικές αιτίες της ανάκαμψης που θα καταγράψει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η σημαντική άνοδος των εξαγωγών και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Καθοριστικός ήταν βέβαια και ο ρόλος του τουρισμού, μετά και τη σημαντική άνοδο που κατέγραψε τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021, καθώς συνέβαλλε στο να περιοριστούν οι «ζημιές» λόγω της πανδημίας. Σημαντική ανάκαμψη καταγράφει και η βιομηχανική παραγωγή. Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον και τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι περιόρισαν τον ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αν και προβλέπεται ότι θα βελτιωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Για φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ θα έχει η ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως μέσα από τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά και ο τουρισμός να ανακάμψει περαιτέρω για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών λόγω πανδημία στο τέλος του 2023.
Δραστική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Κομισιόν εκτιμά ότι φέτος θα αυξηθεί σημαντικά, στο 3,1% (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή), από 1% που προέβλεπε το Φθινόπωρο ενώ το 2023 η αύξηση των τιμών αναμένεται να ανέλθει στο 1,1% από 0,4%. Επίπεδα αισθητά υψηλότερα σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Κύρια αιτία της προς τα πάνω αναθεώρησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, οι οποίες με βάση την Κομισιόν, αναμένεται να κορυφωθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022 για να αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά μέσα στο έτος.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων. Όπως σημειώνεται, οι μισθολογικές πιέσεις μέχρι στιγμής παρέμειναν περιορισμένες. Στην πρόβλεψη δεν λαμβάνεται υπόψη η απόφαση της κυβέρνησης για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022.
Παρά τη γρήγορη ανάκαμψη μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί έναν από τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία καθώς ενδεχομένως να έχει αρνητική επίδραση στην πορεία του τουρισμού για φέτος. Στον αντίποδα, όπως τονίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε να διευκολύνει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση.