Οι δηλώσεις του διοικητή της Bank of England, Άντριου Μπέιλι, ότι οι Βρετανοί δεν πρέπει να ζητήσουν αύξηση μισθού φέτος, ακόμη και όταν η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες, έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και τα συνδικάτα εργαζομένων ήταν μεταξύ εκείνων που κατήγγειλαν τον Άντριου Μπέιλι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πιέζουν τα αφεντικά τους να αυξήσουν τους μισθούς, καθώς η οικονομία χρειάζεται χρόνο για να αναβαθμιστεί εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.
Μιλώντας στο BBC ώρες αφότου η κεντρική τράπεζα επέβαλε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, ο διοικητής είπε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβάλουν «συγκράτηση» στις διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού 30 ετών. Όταν ρωτήθηκε από το BBC εάν η Τράπεζα ζητούσε από τους εργαζόμενους να μην απαιτούν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, ο Μπέιλι είπε: «Σε γενικές γραμμές, ναι».
Είπε ότι αν και θα ήταν «οδυνηρό» για τους εργαζόμενους, χρειάζεται κάποια «μέτρια αύξηση των μισθών» για να αποτραπεί η παγίωση του πληθωρισμού.
Τα σχόλια του Μπέιλι αντιστοιχούν στην οικονομική θεωρία ότι η αύξηση των μισθών οδηγεί σε υψηλότερο πληθωρισμό.
Καθώς οι μισθοί αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και το κόστος παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να χρεώνουν περισσότερο τους καταναλωτές, διογκώνοντας έτσι το κόστος ζωής. Σε ένα ήδη πληθωριστικό περιβάλλον, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο γνωστό ως «σπείρα μισθού-τιμής» - ένα φαινόμενο που γνώρισε η Βρετανία τη δεκαετία του 1970.
Τέτοιες ανησυχίες ώθησαν την Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να φτάσει στο 7,25% τον Απρίλιο και να τον φέρει πιο κοντά στο σημείο αναφοράς του 2%. Αλλά τα σχόλια του κυβερνήτη υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να είναι προνοητικοί, για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση.
«Με την έννοια του λόγου, πρέπει να δούμε μια συγκράτηση των αυξήσεων των μισθών. Τώρα αυτό είναι οδυνηρό. Δεν θέλω με καμία έννοια να χρυσώσω το χάπι, είναι επώδυνο. Αλλά πρέπει να το δούμε αυτό για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα πιο γρήγορα», είπε ο Μπέιλι.
Αντιδράσεις καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής πιέζει τα νοικοκυριά
Ωστόσο, τα σχόλια του κυβερνήτη θεωρήθηκαν υπερβολικά άτοπα, κυρίως επειδή το τελευταίο ετήσιο πακέτο αποδοχών του άξιζε πάνω από 575.000 λίρες (777.115 $) — 18 φορές τον μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου για έναν υπάλληλο πλήρους απασχόλησης.
Η Βρετανία παλεύει επί του παρόντος με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, με τα οικονομικά των νοικοκυριών να έχουν ήδη τεντωθεί και τα εισοδήματα μετά τους φόρους να αναμένεται να μειωθούν κατά 2% φέτος.
Ένας εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τις εκκλήσεις του Μπέιλι για περιορισμό των μισθών, λέγοντας ότι δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να «συμβουλεύει τη στρατηγική κατεύθυνση ή τη διαχείριση των ιδιωτικών εταιρειών».
Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα επέκριναν αυτό που θεώρησαν ως απαράδεκτα σχόλια του Μπέιλι.
«Το να λέμε στους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που πέρασαν αυτή τη χώρα μέσω της πανδημίας ότι δεν αξίζουν αύξηση μισθού είναι εξωφρενικό», δήλωσε ο Γκάρι Σμιθ, γενικός γραμματέας του πανβιομηχανικού συνδικάτου GMB.
«Σύμφωνα με τον κ. Μπέιλι, οι φροντιστές, οι εργαζόμενοι στο NHS, οι συλλέκτες απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα και άλλοι θα πρέπει απλώς να καταπιούν μια τεράστια μείωση μισθών με πραγματικούς όρους την ίδια στιγμή που πολλοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και φαγητού».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC