Βρετανία: Πόσους ανέργους θα δημιουργήσει ο γρήγορος έλεγχος του πληθωρισμού;

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 14:09
UPD:14:14
REUTERS/Eddie Keogh

Σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) ετοιμάζεται για μια «τεράστια αύξηση των επιτοκίων» η οποία θα βγάλει εκτός αγοράς εργασίας 1,2 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics.

«Θα χρειαζόταν ένα σοκ τύπου Βόλκερ για να δαμάσει τις αυξανόμενες τιμές», σχολίασε ο οικονομολόγος του Bloomberg Economics, Τζέιμι Ρας, κάνοντας μια αναφορά στα διψήφια επιτόκια υπό τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Πολ Βόλκερ, το 1979.

Η ανάλυση υπογραμμίζει την περίπλοκη εξίσωση που καλείται να λύσει η BOE για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Οι τιμές καταναλωτή βρίσκονται σε υψηλό 30 ετών, στο 5,4%, και αναμένεται να ανέβουν πάνω από το 6% τον Απρίλιο, όταν οι ρυθμιστικές αρχές άρουν το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας.

Η BOE έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια από 0,1% σε 0,25% τον Δεκέμβριο και αναμένεται να κινηθεί ξανά στο 0,5% αυτή την εβδομάδα.

Η υπερβολικά επιθετική στόχευση στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο πτώσης των πραγματικών μισθών, θα μετατοπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο «από τον πληθωρισμό-ρεκόρ στον αποπληθωρισμό» το επόμενο έτος και θα οδηγήσει την ανεργία στο 7,6%, από 4,1% που είναι σήμερα, είπε ο Ρας.

Ακόμη και αν η BOE είχε προβλέψει την έκρηξη του πληθωρισμού και είχε αρχίσει να αυξάνει τα ποσοστά στα μέσα του περασμένου έτους, η πολιτική θα είχε ανεβάσει την ανεργία στο 6,3% και θα άφηνε 760.000 ανθρώπους χωρίς δουλειά, δείχνει η ανάλυση του Bloomberg Economics.

Το σοκ δεν θα ήταν τόσο σοβαρό και ο αποπληθωρισμός θα ερχόταν αργότερα, αλλά θα παρέμενε οδυνηρός.

«Η προσπάθεια να στοχεύσουμε τον πληθωρισμό σε πολύ σύντομο χρονικό ορίζοντα δεν είναι απλώς πρακτική», είπε ο Ρας. «Εκτός και αν υπάρχει σαφής και παρών κίνδυνος αδέσμευτων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, η αντιστάθμιση όλου του πληθωριστικού σοκ δεν αξίζει για να πετάξουμε τόσους πολλούς ανθρώπους χωρίς δουλειά».

Το Bloomberg Economics αναμένει ότι η BOE θα αυξήσει τα επιτόκια σε μόλις 0,75% φέτος, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν 1,5%.

naftemporiki.gr

 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα