Τράπεζα της Αγγλίας: Για πρώτη φορά από το 2004 διαδοχική αύξηση των επιτοκίων

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 14:19
UPD:14:29
REUTERS/TOBY MELVILLE

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό που αναμένεται να φτάσει στο 7%. Έτσι η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο 0,5%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τέσσερα μέλη της ψήφισαν για μεγαλύτερη αύξηση, στο 0,75%.

Ο πληθωρισμός που καλπάζει οδήγησε την ΒοΕ να προχωρήσει σε δύο διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2004. Η κεντρική τράπεζα «τράβηξε τη σκανδάλη» για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 0,25% από το ιστορικό χαμηλό 0,1%. 

Υπέρ της αύξησης στο 0,5% ψήφισαν πέντε από τους εννέα αξιωματούχους της τράπεζας. Ωστόσο, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, τέσσερις ψήφισαν για μεγαλύτερη αύξηση, στο 0,75%. Τέτοια αύξηση δεν έχει γίνει από το 1997 όταν η ΒοΕ έγινε λειτουργικά ανεξάρτητη.

Η αύξηση των επιτοκίων παράλληλα με τον πληθωρισμό θα συμπιέσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 2% φέτος με ένα επιπλέον 0,5% το 2023. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια μείωση της καταναλωτικής δύναμης από το 1990, είπαν οι αξιωματούχοι της BoE.

Αυτός ο «οικονομοκός πόνος» θα μειώσει τις δαπάνες και τον ρυθμό ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου περίπου 1% ετησίως, αλλά η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% της τράπεζας εντός δύο ετών, ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής.

Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η δύναμη της νομισματικής «σύσφιξης» και να περιοριστεί ο πληθωρισμός, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε ομόφωνα να μην επανεπενδύσει κανένα από τα κρατικά ομόλογα ύψους 875 δισ. λιρών που αγόρασε στο πλαίσιο προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης όταν αυτά ωριμάσουν. Θα ολοκληρώσει επίσης την πώληση των εταιρικών ομολόγων ύψους 20 δισ. λιρών που κατέχει ως μέρος του προγράμματος συνολικής ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 895 δισ. λιρών που δημιουργήθηκε από το 2009 έως το τέλος του 2023.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα