Η ώρα της εφορίας: Τα χρονοδιαγράμματα των πληρωμών

Οι προθεσμίες για επίδομα θέρμανσης - πληρωμή φόρου για τα αναδρομικά από συνταξιούχους
Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2022 07:57
UPD:07:58
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Από τα μέσα του μήνα, αρχίζουν να «τρέχουν» σταδιακά οι προθεσμίες για την πληρωμή φόρων και τελών αλλά και για την υποβολή δηλώσεων και αιτήσεων για αρκετούς φορολογούμενους.

Μετά και τις παρατάσεις που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου καθώς τότε εκπνέει η προθεσμία για:

  • Την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «MyΘΕΡΜΑΝΣΗ» για όσους ανήκουν στους φετινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μόλις κλείσει η πλατφόρμα, στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους είναι έως το τέλος του μήνα.
  • Την πληρωμή ή τη ρύθμιση σε έως 48 δόσεις του φόρου εισοδήματος από τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά ποσά που εισέπραξαν το 2020 και υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως το τέλος του 2021.

Επόμενη ημερομηνία είναι η 28η Φεβρουαρίου, οπότε:

  • Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 ή η ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, εφόσον επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημα τους θα πρέπει να δηλώσουν και το χώρο στάθμευσης του οχήματος. Όσοι μάλιστα εντοπιστούν, μετά τη δήλωση ακινησίας, να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Η παράταση των δύο μηνών δεν ισχύει για όσους σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου καθώς για να μπορέσουν να τα πουλήσουν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος.
  • Λήγει η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021, προκειμένου να εντάξουν στην ειδική ρύθμιση οφειλές που ήταν ρυθμισμένες έως 5 Νοεμβρίου 2021.
  • Οι κληρονόμοι να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις για το 2020 όπως και η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ.

Το Μάρτιο, και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου, εκπνέει η προθεσμία για:

  • την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την υποχρέωση σύνταξης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.
  • την εφάπαξ εξόφληση της ενίσχυσης που έλαβαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα