Τράπεζα της Αγγλίας: Για πρώτη φορά από το 2004 αναγκάζεται σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 09:58
UPD:10:16
REUTERS/Tom Nicholson

Για πρώτη φορά από το 2004 η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβεί σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας «τράβηξε τη σκανδάλη» για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 0,25% από το ιστορικό χαμηλό 0,1%. Έκτοτε ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλά 30 ετών, καθώς τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη, η αύξηση της ζήτησης και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού συνέχισαν να ωθούν ανοδικά τις τιμές καταναλωτή. 

Η επιτοκιακή αύξηση του Δεκεμβρίου ήρθε μάλιστα παρά τη ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον ανά τη Βρετανία, που απείλησε να αποσταθεροποιήσει την οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες οι προοπτικές των επιδημιολογικών δεδομένων έχουν βελτιωθεί γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις για ακόμη μία αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στις 3 Φεβρουαρίου. 

Εάν αυτή επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη φορά εδώ και 18 χρόνια, που θα έχουμε αυξήσεις σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της βρετανικής κεντρικής τράπεζας.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα