Πιέσεις στις αγορές, με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Οριακές μεταβολές στο ΧΑ
Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 14:09
UPD:14:21
REUTERS/STAFF

The German share price index DAX graph is pictured at the stock exchange in Frankfurt, Germany, December 21, 2021. REUTERS/Staff

Με οριακές μεταβολές κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας τις 950 μονάδες, με τον Τραπεζικό Δείκτη να βρίσκεται σε υψηλά 2 ετών.

Στις τράπεζες, ανοδικά κινείται η Εθνική +1% ενώ ήπια υποχωρούν Πειραιώς -0,65%, Eurobank -0,10% και αμετάβλητη είναι η Alpha Bank.

Στο ταμπλό ο Ελλάκτωρ κερδίζει 1,96%, με τις ΟΤΕ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν. Η Aegean σημειώνει απώλειες 1,71%, με τις, Titan, Coca Cola, Jumbo, Βιοχάλκο, να σημειώνουν μικρή πτώση.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη παραμένουν ανησυχητικά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε επιπλέον διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2004 και ξεκίνησε τη διαδικασία ποσοτικής σύσφιξης. Οι αγορές περίμεναν σε γενικές γραμμές την αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, την οποία ψήφισε ομόφωνα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής και η οποία ανεβάζει το βασικό επιτόκιο της τράπεζας στο 0,5%, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολίσθησε 0,5% κάτω από την σταθερή τιμή στις αρχές του εμπορίου, με τις μετοχές της τεχνολογίας να υποχωρούν κατά 1,6% με απώλειες μολύβδου ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν αύξηση 0,4%.

Ο DAX υποχωρεί 0,36%, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφει ο FTSE του Λονδίνου. Στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,3%. Στο -0,35% διαπραγματεύεται ο FTSE MIB.

Όσον αφορά την κίνηση της τιμής των μεμονωμένων μετοχών, ο βρετανικός κολοσσός τροφοδοσίας Compass Group αναρριχήθηκε περισσότερο από 8% στις αρχές της συναλλαγής μετά από μια ισχυρή έκθεση κερδών, η οποία είδε τα τριμηνιαία έσοδα σχεδόν να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι επενδυτές αναμένουν την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της περιοχής να πιέζουν την κεντρική τράπεζα να δράσει. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 5,1% τον Ιανουάριο, παρά τις προσδοκίες για απότομη πτώση στο 4,4%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα