Συρρίκνωση σημείωσε η μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας χαμηλότερες επιδόσεις από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η πτώση των καταναλωτικών δαπανών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στη μεταποίηση επηρέασαν τη συνολική παραγωγή.
Ειδικότερα, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο και συνολικά το 2021 σημείωσε ανάπτυξη 2,8%, σηματοδοτώντας ανάκαμψη από το 2020, όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,6%. Ωστόσο, η πτώση του τέταρτου τριμήνου σηματοδοτεί αντιστροφή από την ανάπτυξη 1,7% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η BioNTech, η οποία ανέπτυξε ένα από τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό στον κόσμο με την Pfizer, συνέβαλε περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα στην ετήσια ανάπτυξη. Ωστόσο, η οικονομία παρέμεινε κατά 1,5% μικρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία, και δεν αναμένεται να φτάσει σε αυτό το ορόσημο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.
Μεγάλο μέρος της υποαπόδοσης προέρχεται από τη μεγαλύτερη έκθεση της Γερμανίας στα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού που έχουν πλήξει τη μεταποίηση, καθώς και λόγω της ασθενέστερης ανάκαμψης των δαπανών των νοικοκυριών, σημείωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. «Ιδιαίτερα η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι κρατικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν», ανέφερε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις στις κατασκευές μειώθηκαν. Αυτή την εβδομάδα το ΔΝΤ απέδωσε στις «διαταραχές του εφοδιασμού» την υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της Γερμανίας για το 2022 από 4,6% σε 3,8%.
Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας είναι σύμφωνα με μια προηγούμενες εκτιμήσεις, αν και οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση 0,3%.
Η Γερμανία υστερεί σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες έχουν ανακάμψει πάνω από τα επίπεδα παραγωγής πριν από την πανδημία.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει φέτος μόλις αρθούν οι περιορισμοί του κορωνοϊού και χαλαρώσουν τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό. Αλλά ανησυχούν ότι εάν τα προβλήματα επιμείνουν,η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση - που ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.
«Με αυτό το αδύναμο τέταρτο τρίμηνο, η πιθανότητα η Γερμανία να βρίσκεται σε πλήρη ύφεση στην αλλαγή του έτους έχει αυξηθεί», δήλωσε στο Bloomberh ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING. «Οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την ιδιωτική κατανάλωση, ακόμη και αν αρθούν οι κοινωνικοί περιορισμοί τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.
«Το κύμα της Όμικρον δεν έχει ακόμη κορυφωθεί στη Γερμανία και δεν έχουμε δει καμία σημαντική ανάκαμψη στη δραστηριότητα έντασης επαφών στην αρχή του έτους. Ακόμα κι έτσι, η εμπειρία από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι μια έντονη περίοδος υψηλών λοιμώξεων μπορεί επίσης να περάσει γρήγορα. Αναμένουμε ότι η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει λίγο αργότερα το 1ο τρίμηνο καθώς τα κρούσματα πέφτουν», εκτιμούν από την πλευρά τους οι οικονομολόγοι του πρακτορείου.
naftemporiki.gr