Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 07:01

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ διαδοχική άνοδο μέσα στο έτος σημείωσαν οι ασιατικές μετοχές, μετά την αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, την υψηλότερη σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, σε συνδυασμό με την αύξηση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της and Honda Motor Co., οδήγησαν την άνοδο μεταξύ των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού αυτήν την εβδομάδα, καθιστώντας τα δάνεια πιο κερδοφόρα. Οι μετοχές της PetroChina Co., της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ιαπωνίας, κινήθηκαν ανοδικά, μετά την άνοδο του πετρελαίου, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα πλέον των έξι εβδομάδων.

Ο Μorgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στις 140,19 μονάδες στη 1:05 μ.μ. στο Τόκυο (τοπική ώρα). Ο δείκτης από τις 12 Ιανουαρίου έχει σημειώσει άνοδο 1,8%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον δείκτη.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225, αναρριχήθηκε 1%, φθάνοντας στις 17.243,37 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng, σημείωσε άνοδο 1,4%. Στην Κίνα, ο Shanghai and Shenzhen 300 Index εκτινάχθηκε 3,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των λοιπών δεικτών στην Ασία, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της China Vanke Co. Markets.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,9% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας στις 12 Ιανουαρίου. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα σημείωνα άνοδο 0,7%.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, έδειξαν ότι οι βιομηχανίες της χώρας συνέχισαν να βελτιώνουν τις εγκαταστάσεις τους.

Ο MSCI Asia-Pacific Energy Index σημείωνε άνοδο 1,3%, τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των λοιπών βιομηχανικών κλάδων, μετά την άνοδο του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη κατά 2,1% στις 12 Ιανουαρίου και στα 52,99 δολ. το βαρέλι. Η άνοδος του πετρελαίου ήταν η μεγαλύτερη από τις 29 Νοεμβρίου. Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 53,35 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα