Υψηλό εξαετίας στην Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος και η Wall Street
Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2007 00:01

ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΡΕΚΟΡ ΕΞΑΕΤΙΑΣ τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των προσδοκιών ότι οι μετοχές στην περιοχή είναι ακόμη ελκυστικές συγκριτικά με την προοπτική της οικονομίας και της ανάπτυξης των εταιρικών κερδοφοριών, ενώ η Wall Street ευνοήθηκε από τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μετά την απομάκρυνση της προοπτικής για άμεση αύξηση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αλλά και τη φημολογία για περισσότερες εξαγορές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,4% στις 1.510,4 μονάδες το υψηλότερο από το Φεβρουάριο 2001, με εβδομαδιαία κέρδη 1,6% και μια αύξηση 1,7% από την αρχή του έτους.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 6.239,00 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,14% στις 5.617,62 μονάδες και ο DAX κατά 0,27% στις 6,705,17 μονάδες.

Η μετοχή της Credit Agricole και της Aegon, πρωτοστάτησαν στα κέρδη που αποκόμισαν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η Altadis ενισχύθηκε σε ρεκόρ εν μέσω της φημολογίας ότι η ImperialTobacco θα προχωρήσει σε προσφορά εξαγοράς της καπνοβιομηχανίας.

Η Air France-KLM και η Ciba Specialty Chemicals ηγήθηκαν των κερδών στον κλάδο των αερομεταφορών καθώς η τιμή του πετρελαίου έπεσε σε χαμηλό 19 μηνών. Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας είχαν τις χειρότερες επιδόσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Τα υψηλότερα κέρδη στον δείκτη Stoxx 600 αποκόμισε η μετοχή της Marfin Popular Public, ενισχυμένη κατά 16%.

Η Total, αλλά και η BP η οποία ανακοίνωσε στις 9 Ιανουαρίου ότι η παραγωγή της μειώθηκε για έκτο τρίμηνο, ενώ ακολούθως μείωσε τη σύστασή της από την Bear Stearns σε «peerperform» από «outperform», κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,3% στις 17.057,01 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα