Aνοδικά κινείται η τιμή του αργού

Καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει νωρίτερα στη μείωση της παραγωγής του
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Αλγερίας, ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ συσκέπτονται για την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών, αυξάνοντας τις εικασίες ότι ο Οργανισμός ενδέχεται να προχωρήσει νωρίτερα στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, άσκησαν χθες πιέσεις στις άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, με στόχο την τόνωση των τιμών. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει 15% από τον περασμένο μήνα, όταν ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Φεβρουαρίου, προχωρώντας στη δεύτερη μείωση μέσα σε τρεις μήνες.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 39 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 53,38 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:14 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 53,30 δολ. το βαρέλι.

Σήμερα δεν θα γίνουν συναλλαγές στο floor του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης, λόγω του εορτασμού της ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συνεχίζονται κανονικά.

Στις 12 Ιανουαρίου το πετρέλαιο αναρριχήθηκε 1,11 δολ., ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 52,99 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 29 Νοεμβρίου, καθώς εικάζετο ότι η προηγούμενη πτώση των τιμών ήταν μεγαλύτερη από ότι έπρεπε. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει 13% φέτος, καθώς ο ήπιος καιρός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, την περιφέρεια κατανάλωσης των 4/5 του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα, περιόρισε τη ζήτηση.

Ο ΟΠΕΚ, που αποφάσισε το τέταρτο τρίμηνο να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την 1η Φεβρουαρίου, έχει προγραμματίσει την επόμενη σύσκεψή του στις 15 Μαρτίου.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, σημείωσε άνοδο 25 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 53,20 δολ. το βαρέλι στις 11:08 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια αυτά λήγουν αύριο. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Μαρτίου, διαπραγματεύθηκαν στα 53,71 δολ. το βαρέλι, 27 σεντς υψηλότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα