Γ. Αλογοσκούφης για αποκρατικοποιήσεις, συντάξεις

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 10:06

ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ κατώτερης εθνικής σύνταξης, η οποία θα ενσωματώσει το ΕΚΑΣ, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, προανήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. H ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής θα είναι επόμενος βασικός στόχος της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, ύστερα από τη δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας στο ραδιοσταθμό Flash.

Ο υπουργός Οικονομίας στη συνέντευξή του τόνισε ότι μετά την επίτευξη του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος ο στόχος που τίθεται στην οικονομική πολιτική είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την αναδιανομή εισοδήματος και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.

Σε ό,τι αφορά στην κοινωνική συνοχή είπε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε να συζητηθεί το θέμα της «κατώτατης εθνικής σύνταξης». Δηλαδή ένα κατώτατο ποσό το οποίο θα διασφαλίζεται για όλους τους Ελληνες. Δίνοντας μάλιστα μια ιδέα για την εφαρμογή του θεσμού είπε ότι θα είναι μια βάση που θα ενσωματώσει και το ΕΚΑΣ προκειμένου να μην υπάρχει κάθε χρόνο το φαινόμενο της περικοπής του για μεγάλο αριθμό δικαιούχων λόγω υπέρβασης του εκάστοτε εισοδηματικού κριτηρίου. Τόνισε μάλιστα ότι το ποσό που θα απαιτείται κάθε χρόνο για την καταβολή της κατώτατης εθνικής σύνταξης θα δεσμεύεται και θα καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ωστόσο, απέφυγε να τοποθετήσει χρονικά την εφαρμογή του νέου αυτού θεσμού λέγοντας ότι όλα αυτά θα συζητηθούν και το καλοκαίρι στο συνέδριο της Ν.Δ. στο πλαίσιο της ανάλυσης της οικονομικής πολιτικής των επομένων χρόνων.

Στο πλαίσιο της αναδιανομής εισοδήματος τοποθέτησε ακόμη και τον εξομάλυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων στο Δημόσιο μέσα από διάλογο με την ΑΔΕΔΥ. Όπως είπε η επιδοματική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια δημιούργησε μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες σε διαφορετικές ομάδες υπαλλήλων του Δημοσίου με τα ίδια τυπικά προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας. Ξεκαθάρισε όμως ότι η εξομάλυνση δεν θα σημάνει τη μείωση εισοδημάτων των σημερινών «ευνοούμενων» υπέρ των «αδικημένων». «Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια εξίσωση εισοδημάτων προς τα κάτω, αλλά να εξομαλύνουμε ανισότητες» είπε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της ανακοίνωσης των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών ο υπουργός Οικονομίας έμεινε σταθερός στην άποψη που είχε εκφράσει κατ' επανάληψη ότι θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα αρνήθηκε ότι η μεταχρονολόγηση της εφαρμογής τους εντάσσεται στον «εκλογικό κύκλο» λέγοντας ότι αυτές έχουν προαναγγελθεί από το 2005.

Αποκρατικοποιήσεις

Μιλώντας στη συνέχεια για την οικονομική πολιτική των επομένων μηνών και ειδικότερα τις αποκρατικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων επανέλαβε ότι όλες βρίσκονται στην κατεύθυνση της μείωσης του Δημοσίου από τον επιχειρηματικό τομέα.

Ειδικά για τον ΟΤΕ και στις δύο συνεντεύξεις που έδωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομίας ενίσχυσε το εναλλακτικό σενάριο της αποκρατικοποίησης μέσω της πώλησης ενός επιπλέον ποσοστού του οργανισμού σε θεσμικούς επενδυτές. Ξεκαθάρισε αρχικά, ότι στην παρούσα φάση αναζητείται από τους συμβούλους αποκρατικοποίησης στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα αγοράσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και ένα μέρος του management, με βάση συγκεκριμένους όρους που έχει θέσει το Δημόσιο.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, το Δημόσιο είναι δυνατό να διαθέσει από το 38,2% που διαθέτει ένα ποσοστό περίπου 18% σε θεσμικούς επενδυτές και να διατηρήσει ένα ποσοστό περίπου 20%. Με βάση το σενάριο αυτό όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας ο ΟΤΕ θα μπορεί να αναζητήσει από μόνος του στρατηγικές συμμαχίες για την επέκτασή του στις νέες τεχνολογίες και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του.

Σε ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο άλλων αποκρατικοποιήσεων είπε ότι μέσα στο πρόγραμμα υπάρχει και η ΕΥΔΑΠ αλλά δεν προχωρήσει πριν γίνουν κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις. Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ είπε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα από το συνέδριο του καλοκαιριού πριν προχωρήσει οτιδήποτε.

Στη συνέντευξη του στη ΝΕΤ τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ και της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Εξηγώντας είπε ότι ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται σε μια εντελώς απελευθερωμένη αγορά ενώ η αγορά της ενέργειας και ειδικότερα του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ακόμη μονοπωλιακό χαρακτήρα.

Επανέλαβε ακόμη τη δέσμευση του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. για τη διατήρηση του 51% της ΔΕΗ από το Ελληνικό Δημόσιο και κατέληξε λέγοντας ότι οι εξελίξεις για την επιχείρηση θα συμβαδίσουν με τη διαδικασία της απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη τετραετία είπε οι αποκρατικοποιήσεις θα συνδέονται με τις δημόσιες υποδομές όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Το αεροδρόμιο της Αθήνας (Ελ. Βενιζέλος) όπως είπε είναι ήδη αποκρατικοποιημένο μέσω της κοινής εταιρείας διαχείρισης με την Hochtief. Υπάρχουν όμως άλλα εμπορικά αεροδρόμια -είπε- τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν με τη συνδρομή των ιδιωτών.

Εκλογές

Φειδωλός σε ό,τι αφορά το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ήταν στις απαντήσεις του ο υπουργός Οικονομίας αποκλείοντας μόνο αυτές να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι.Όπως είπε η Ν.Δ. διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή έχει προαναγγείλει συνέδριο για τον Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου συνεπώς είναι αδύνατο να έχουμε εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. Αρνήθηκε επίσης να τοποθετηθεί στα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο ή ακόμη και το τέλος της τετραετίας λέγοντας ότι όποτε και να γίνουν το οικονομικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά.

Στην ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο της ΝΕΤ σχετικά με τη σύνδεση της εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η οποία αναμένεται το καλοκαίρι με την προκήρυξη των εκλογών, είπε ότι οι διαδικασίες της Επιτροπής είναι εντελώς ανεξάρτητες από τις πολιτικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη.

Σε άλλη ερώτηση που συνέδεε το χρόνο των εκλογών και τις προεκλογικές παροχές στις οποίες «παραδοσιακά» προχωρά το κυβερνών κόμμα ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο κατηγορηματικά, «Αυτό το διασφαλίζω όχι μόνο εγώ, το διασφαλίζει ο πρωθυπουργός μ' αυτά που έχει πει. Πρέπει να πάμε συντεταγμένα στις εκλογές, να μην έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος, όπου με προεκλογικές παροχές υπονομεύαμε την πορεία της επόμενης κυβέρνησης» είπε.

Αρθρο 16

Ως ακαδημαϊκός τόσο στην Ελλάδα όσο και στη μεγάλη Βρετανία ο υπουργός σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των κρατικών πανεπιστημίων από τον σφικτό -όπως τον χαρακτήρισε εναγκαλισμό του κράτους. Δίνοντας με περισσότερες λεπτομέρειες την άποψή του είπε ότι ο στόχος δεν είναι ακριβώς η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με την έννοια των επιχειρήσεων κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τόσο στο ραδιόφωνο του Flash όσο και στη ΝΕΤ ανέπτυξε τη θεωρία ότι μέσω της αναθεώρησης υπάρχει η δυνατότητα των χορηγιών «Υπάρχουν πολλοί πλούσιοι οι οποίοι για άλλους σκοπούς, κοινωνικούς, φιλανθρωπικούς, δίνουν πολλά χρήματα. Μπορεί να δίνουν και για την ίδρυση πανεπιστημίων, αλλά όχι μόνο για την ίδρυση πανεπιστημίων, αλλά μπορούν και στα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια από την ώρα που αναθεωρηθεί το 16, να δώσουν και χρήματα, κάτι που δεν μπορούν σήμερα. Γιατί σήμερα δεν μπορούν», τόνισε.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΔΑΠ
  • ΟΤΕ
  • ΟΛΘ
  • ΟΛΠ
  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα