Επιδότηση του κόστους καυσίμων ζητά ο Δ. Μανιατάκης

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 10:08

ΜΕ ΧΑΜΗΛΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και με έντονη προσπάθεια, εκ μέρους της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, να ενισχυθεί το ηθικό των εργαζομένων της ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε, προχθές Σάββατο, το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ.

Το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ έδωσε ακόμη την αφορμή στο διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Δ. Μανιατάκη να ζητήσει εμμέσως οικονομική ενίσχυση από το δημόσιο, για το επιπλέον κόστος που προκαλεί η αύξηση της τιμής των καυσίμων, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα αντίστοιχη απόφαση της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, στην ομιλία του, τόνισε με έμφαση ότι η ΔΕΗ, παρά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, «θα παραμείνει για πολλές δεκαετίες ακόμη ο κεντρικός και ισχυρός πόλος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας, ενώ η παρουσία ιδιωτών θα την κάνει ακόμη πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο παραγωγική».

Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρούμενη εξωστρέφεια της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο αυτό. Σχετικά με τα οικονομικά και την κερδοφορία της επιχείρησης, ο κ. Σιούφας συμπαρατάχθηκε με τη διοίκηση, λέγοντας ότι αν οι τιμές πετρελαίου ήταν όπως το 2004, η ΔΕΗ θα είχε τη μεγαλύτερη κερδοφορία όλων των εποχών και το 2005 και το 2006.

Οσο για τις αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου κ. Μανιατάκη σε νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης κράτησε διακριτικά αποστάσεις, αναφέροντας: «Ο κ. Μανιατάκης εκφράζει τις απόψεις της διοίκησης για το πώς αντιλαμβάνεται το καλό της επιχείρησης», χωρίς κανένα άλλο σχόλιο.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα εργασιακά. Απέδωσε το θόρυβο σε ερμηνείες των όσων είπε, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Επανέλαβε δε ότι οι αθρόες εθελουσίες δεν είναι πανάκεια και τα προβλήματα των επιχειρήσεων λύνονται μόνο με την ενεργό συμμετοχή των στελεχών και των εργαζομένων. «Σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε με τις διοικήσεις των εργαζομένων, κοινή ήταν η θέση μας ότι χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό. Πέρασαν πάνω από 10 χρόνια για να γίνουν προσλήψεις στη ΔΕΗ, και εντάθηκαν οι ανάγκες για νέο προσωπικό», είπε επιγραμματικά ο κ. Μανιατάκης.

Ζήτησε ακόμη τη στενή συνεργασία των συλλογικών φορέων των εργαζομένων με τη διοίκηση, για την ανάπτυξη της ΔΕΗ. «Απαιτείται να υπάρξουν αμοιβαίες δεσμεύσεις ότι όλοι -εργαζόμενοι, στελέχη, διοίκηση και μέτοχοι- θα εργάζονται για να αναπτύσσεται συνεχώς η ΔΕΗ εντός και εκτός Ελλάδας. Σωματεία και διοίκηση πρέπει να έρθουμε κοντά και να ακολουθήσουμε εκείνο το δρόμο που θα εξασφαλίζει συνεχή ανάπτυξη της ΔΕΗ», τόνισε ο κ. Μανιατάκης.

Επιδότηση

Αναφορικά με την οικονομική πορεία της ΔΕΗ, ο κ. Μανιατάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις που προκαλούν οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δαπάνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο αυξήθηκαν από 547 εκατομμύρια ευρώ στο 9μηνο 2004, σε 921 εκατ. στο 9μηνο 2006. Και επειδή, όπως είπε, δεν υπάρχει μάγος που να δώσει λύση στο πρόβλημα χωρίς να αυξηθούν τα τιμολόγια, έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Ισπανίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιον, «θα διαθέσει 3,75 δισ. ευρώ για την κάλυψη των μεγάλων επιβαρύνσεων που είχαν οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού από την ταχύτερη αύξηση του κόστους ενέργειας σε σύγκριση με τις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρισμού. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ετσι, οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Ισπανίας γίνονται βιώσιμες, ενώ ενισχύεται η διεθνής ανταγωνιστικότητά τους και μπαίνουν δυναμικά ακόμη και στην Ελλάδα».

Η αντιπολίτευση

Από το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής κ. Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στο ζήτημα της απελευθέρωσης της ενέργειας, τονίζοντας ότι απαιτείται μακροχρόνιος ενεργειακός προγραμματισμός, με έμφαση στην περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων, «βάσει του οποίου θα μετράμε και τις εξελίξεις στη ΔΕΗ». Μίλησε δε για κίνδυνο, με την ακολουθούμενη πολιτική, να χαθεί τελείως ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρείας.

Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Δημήτρης Πιπεργιάς μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα