Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Πληθωρισμός και πανδημία αποτελούν τα δύο καίρια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις με τα μέτρα στήριξης στον τομέα της ενέργειας.
Στα τέλη της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει τα δεδομένα για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις τράπεζες την 1η εβδομάδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασίσει για τυχόν νέα μέτρα στήριξης σε κλάδους που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου, με τα αρμόδια υπουργεία να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια αντιμετώπισης των ανατιμήσεων και περιορισμού των επιπτώσεων στη τσέπη των καταναλωτών.
Εν αναμονή και των αποφάσεων για τυχόν επέκταση των περιοριστικών μέτρων πέραν της 16ης Ιανουαρίου και το κατά πόσο θα υπάρξουν αλλαγές, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σειρά σεναρίων με στόχο την παροχή στήριξης με στοχευμένο και λελογισμένο τρόπο. Καθοριστικό ρόλο για τις όποιες αποφάσεις ληφθούν θα έχει η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ώστε να προσδιοριστεί η τυχόν ζημιά που έχει υποστεί ο τζίρος σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Πρώτο στη λίστα παραμένει η διεύρυνση της περιμέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο σύστημα Εργάνη έχουν δηλωθεί περίπου 3.000 αναστολές συμβάσεων εργασίας.
Όπως επιβεβαίωσε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, βασικός στόχος είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν προκύψει γύρω από τους ΚΑΔ των νυχτερινών κέντρων και της εστίασης. Για παράδειγμα, η απαγόρευση της μουσικής αφορά ένα μέρος μόνον της Εστίασης (μπαρ, καφωδεία κλπ), ενώ πέρυσι όλοι οι ΚΑΔ της Εστίασης επιδοτήθηκαν. Ως εκ τούτου, τώρα ανακύπτουν και πάλι αιτήματα προς την ΑΑΔΕ για αναδρομικές διορθώσεις ΚΑΔ, από επιχειρήσεις εστίασης που δεν είχαν μπει στη διαδικασία αυτή πέρυσι, αφού επιδοτήθηκαν τότε λόγω των οριζόντιων μέτρων, παρά τις αποκλίσεις στους Κωδικούς Δραστηριότητας που δηλώνουν. Στο τραπέζι είναι και η δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και του πολιτισμού, καθώς φαίνεται ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον συγκεκριμένο κλάδο.
Στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται επίσης η παροχή στήριξης στους κλάδους που πλήττονται μέσω της ενεργοποίησης προγραμμάτων για επαγγελματίες και μικρομεσαίους που χρηματοδοτούνται με κοινοτικούς πόρους, χωρίς να αυξάνονται οι δημοσιονομικές πιέσεις.
Πληθωρισμός: «Ο μεγάλος ασθενής»
Την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δηλώνει πρόσφατα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αγγίξει ή ακόμα και να ξεπεράσει το 5%. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,4%.
Την ίδια ώρα, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην αγορά όσον αφορά τις ανατιμήσεις και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων όποτε χρειαστεί. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και μείωσης του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, εφόσον κριθεί αναγκαίο σε μία προσπάθεια αναχαίτησης της ακρίβειας. Πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα, τόνισε ο υπουργός.
«Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε που πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε που πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα» ανέφερε.
Σύμφωνα όμως με αρμόδιες πηγές, η εφαρμογή μιας τέτοιας μορφής παρέμβασης, θα έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.