Θεαματική η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με την Ν.Α. Ευρώπη

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007 10:27

Η θεαματική ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και γενικότερα της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και οι προοπτικές της εξετάζονται σε νέα έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Από την έρευνα προκύπτει ότι η Ν.Α. Ευρώπη εξελίσσεται σε νέο πόλο ανάπτυξης και ότι η χώρα μας βρίσκεται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση για να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες που διανοίγονται σε μια περιοχή που έχει πλέον αφήσει πίσω της ένα οδυνηρό παρελθόν.

Οι εξαγωγές των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης προς όλον τον κόσμο, κατά την περίοδο 1995-2005 σχεδόν τριπλασιάστηκαν και οι εισαγωγές τους υπερτριπλασιάστηκαν. Δεσπόζουσα θέση στο εξωτερικό τους εμπόριο κατέχει η Ε.Ε., με την οποία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών τους συναλλαγών. Ταυτοχρόνως, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξάνονται γρήγορα και από 4,6 δισ. ευρώ το 2002 ανέβηκαν σε 10,6 δισ. ευρώ στο 2005. Η περιοχή πάντως διαθέτει μεγάλο επενδυτικό δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί ως τώρα.

Αν και δεν πρέπει να αγνοηθεί, επισημαίνεται στην έρευνα, η ανταγωνιστική πρόκληση που αντιπροσωπεύει η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε., εν τούτοις η θέση της Ελλάδας στην περιοχή είναι ισχυρή και γίνεται ισχυρότερη με την ένταξη των δύο αυτών χωρών. Αρκεί να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα των 11 εκ. κατοίκων, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι σχεδόν ίσο με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 56 εκ. κατοίκων των χωρών της περιοχής στο 2005. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ π.χ. της Βουλγαρία και της Ρουμανίας είναι το 20,8% και το 23,5% μόνο του αντίστοιχου ελληνικού αυτό το έτος. Οι εμπορικές συναλλαγές στις χώρες της Ν.Α.Ευρώπης αυξάνονται θεαματικά, ενώ η χώρα μας είναι μεταξύ των πρώτων ξένων επενδυτών στην περιοχή. Από τα πράγματα, η χώρα μας μεταβάλλεται σε διεθνές επενδυτικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α.Ευρώπης.

Οι εμπορικές συναλλαγές, ειδικότερα, της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, πέρασαν σε μια περίοδο μεγάλης ανόδου που συνεχίζεται. Η ευρύτερη οικονομική συνεργασία με τις χώρες της περιοχής άρχισε από τις εξαγωγές, αλλά με τη σειρά της συνέβαλε ουσιαστικά στην παραπέρα άνοδο της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Μεταξύ των ετών 1996 και 2005 οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας προς την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης υπερδιπλασιάστηκαν (116%) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν πάνω από δυόμισι φορές (159%). Παρά τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των εισαγωγών, το εμπορικό ισοζύγιο με την περιοχή συνολικά παραμένει θετικό προς όφελος της Ελλάδος σε όλα τα έτη της εξεταζόμενης περιόδου. Στο 2005 οι εισαγωγές από τη Ν.Α. Ευρώπη κάλυψαν το 65% των εξαγωγών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα