Tαϊλάνδη: Μείωση των επιτοκίων για τόνωση της οικονομίας

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007 10:17

ΣΤΗ μείωση του νέου βασικού επιτοκίου δανεισμού προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης, για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη που κλονίστηκε από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Μπανγκόκ, τους ελέγχους στο νόμισμα και τους πιο σκληρούς όρους για ξένες επενδύσεις.

Η Bank of Thailand μείωσε το μόλις μιας ημέρας επιτόκιο στο 4,75% από 4,9%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αναπληρώτριας διοικητού της τράπεζας, Suchada Kirakul, μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 10 από τους 15 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η τράπεζα διατήρησε το προηγούμενο επιτόκιο αμετάβλητο κατά τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις της μετά τον τετραπλασιασμό του κόστους δανεισμού στο 5% από τον Αύγουστο το 2004, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης των τιμών.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας που λήγουν τον Ιούλιο του 2016, υποχώρησε 0,093% στο 4,93% στις 2:35 μ.μ., στην Μπανγκόκ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank AG. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως της τιμής.

Αμετάβλητος διατηρήθηκε στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές καυσίμων περιόρισαν το κόστος των μεταφορών και οι προμήθειες των νωπών τροφίμων ανέκαμψαν μετά τις ζημίες των καλλιεργειών από τις πλημμύρες, που ώθησαν στα ύψη τις τιμές τους, τους δύο προηγούμενους μήνες.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ταϊλάνδη, υποχώρησε για δεύτερο μήνα τον Δεκέμβριο. Οι συνολικές πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων υποχώρησαν 3% το 2006, σύμφωνα με το σκέλος της Toyota Motor Corp. στην Ταϊλάνδη, στις 11 Ιανουαρίου.

Η οικονομία ύψους 176 δισ. δολ. της χώρας, ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5% φέτος, αντίστοιχο του 2006, σύμφωνα με την πρόβλεψη του οικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης στις 4 Δεκεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα