ASML: Τετραπλάσια κέρδη το δ' τρίμηνο, στα ύψη οι μετοχές

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007 10:43

ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑ κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ ανακοίνωσε ότι εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης η ASML Holding NV, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εξοπλισμού ημιαγωγών, αποτέλεσμα της ζήτησης για τα μηχανήματά της, τα πιο ακριβά για την παραγωγή τσιπ.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 205,5 εκατ. ευρώ (265,7 εκατ. δολ.) ή 42 σεντς ανά μετοχή, από 51,6 εκατ. ευρώ ή 11 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στην Ολλανδία.

Οι μετοχές της ASML σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα έμι μηνών, μετά την ανακοίνωσή της ότι οι παραγγελίες της θα είναι «υγιείς» το πρώτο τρίμηνο και οι πωλήσεις θα είναι υψηλότερες φέτος. Η ζήτηση για τις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής iPod της Apple Inc., και τα κινητά τηλέφωνα της Motorola Inc., ώθησαν ανοδικά τις πωλήσεις των μηχανημάτων της ASML στα 18 εκατ. δολ. σε πελάτες όπως η Samsung Electronics Co. και τη Intel Corp.

Η ASML, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων παραγωγής ημιαγωγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εννέα οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, θα εμφάνιζε κέρδη 179 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις ύψους 996,4 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο έως 1,13 ευρώ, ποσοστό 6%, φθάνοντας στα 19,94 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 19,76 ευρώ στις 9:07 π.μ. στο Αμστερνταμ (τοπική ώρα). Πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 11% έναντι ανόδου 13% του δείκτη ΑΕΧ του Χρηματιστηρίου του Αμστερνταμ.

«Περιμένουμε το 2007 να είναι άλλο ένα έτος υψηλότερων πωλήσεων με στόχο τα 5 δισ. ευρώ έως το 2010», ανέφερε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της ASML, Eric Maurice στη δήλωσή του.

Σήμερα η ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εξάγει 70 συστήματα κατασκευής ημιαγωγών το πρώτο τρίμηνο με μέση τιμή πώλησης τα 12 εκατ. ευρώ για όλα τα συστήματα. Το πρώτο τρίμηνο το ακαθάριστο κέρδος θα κυμανθεί από 40% και 41% από 41,1% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι νέες παραγγελίες το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν στα 84 μηχανήματα από 95 το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Meurice θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας σήμερα στις 11 π.μ. στο Αμστερνταμ (12:00 ώρα Ελλάδας).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα