ΔΕΗ: Οι υποψήφιοι για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου

Διαγωνισμοί για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007 09:12

ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Δημήτρη Μανιατάκη, έπλεξε και χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, ενώ η αντιπολίτευση εμμένει στην άποψή της για αποπομπή του από την επιχείρηση.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, παραδέχεται ότι η παραίτηση του στελέχους της ΔΕΗ προκαλεί δυσκολίες. Ωστόσο τονίζει ότι η ΔΕΗ, θα ξεπεράσει και αυτή τη δυσκολία.

Ειδικότερα για τη συνεισφορά του κ. Μανιατάκη στη ΔΕΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης επισημαίνει ότι στη διάρκεια της θητείας του, συνέβαλε στην έναρξη εφαρμογής του αναπτυξιακού προγράμματος που θα ισχύσει μέχρι το 2010.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μανιατάκης, μετά την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην επιχείρηση, με αρμοδιότητες για τα θέματα των διεθνών δραστηριοτήτων. Ηδη επί της θητείας του η ΔΕΗ συνέστησε την μεικτή εταιρεία Sencap, σε συνεργασία με την αμερικανικών συμφερόντων ContourGlobal. Με την εταιρεία αυτή και σε συνεργασία με την ιταλική ΕNEL, ήδη η ΔΕΗ συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό για την ανάπτυξη λιγνιτωρυχείων και την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο Κόσσοβο.

Σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ στην επιχείρηση, σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Μανιατάκης υποχρεώθηκε σε παραίτηση, προκειμένου «να του φορτώσουν την οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ Α.Ε. που μεθοδικά ετοιμάζουν και για την οποία είναι απόλυτα συνυπεύθυνος».

Οι υποψήφιοι

Πολλά ονόματα υποψηφίων να αναλάβουν το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, κυκλοφορούσαν χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία. Ωστόσο δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η τελική επιλογή θα είναι πρωτίστως του υπουργού Οικονομίας. Ο τελευταίος επιδιώκει πάση θυσία να βελτιωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, τα οποία για το τέταρτο τρίμηνο του 2006, αναμένονται έως και καταστροφικά.

Από τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, αξίζει να αναφερθούν αυτά των: κ. Γιώργου Προβόπουλου, γνωστού από την πρόσφατη θητεία του στην Εμπορική Τράπεζα, Δημήτρη Μπέη, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΔΕΗ και του Οργανισμού Αθήνα 2004, Μηνά Τάνε με επιτυχημένη θητεία στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΜΗΕ. Προχθές είχαν ακουστεί επίσης τα ονόματα των κ. Πάνου Τσουπίδη, διευθύνοντος συμβούλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και του γ.γ. του ΥΠΑΝ κ. Νίκου Στεφάνου.

Προσφορές

Από την πλευρά τώρα του ιδιωτικού τομέα, που επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί στα ενεργειακά, αναμένεται στις 22 Φεβρουαρίου να κατατεθούν οι προσφορές στο διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για την πρώτη από τις 3 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, για τις οποίες ο Διαχειριστής θα προσφέρει εγγύηση επί του 70% του επενδυμένου κεφαλαίου.

Επίσης αναμένεται στο επόμενο διάστημα να προκηρύξει ο ΔΕΣΜΗΕ νέο διαγωνισμό για την εγκατάσταση μονάδων, οι οποίες θα προσφέρουν εφεδρεία ισχύος στο σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αιχμές της ζήτησης κατά τους θερινούς μήνες.

Στον πρώτο διαγωνισμό αναμένεται να λάβουν μέρος μεικτές επιχειρήσεις, όπως η ιταλική Edison με την ΕΛΤΕΧ, η ισπανική Ιberdrola με τη Μότορ Οϊλ, η ιταλική ENEL με τον όμιλο Κοπελούζου και ο όμιλος Μυτιληναίου. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα λάβει μέρος η ΤΕΡΝΑ μέσω της θυγατρικής της Ηρων Θερμοηλεκτρική, την πώληση της οποίας διαπραγματεύεται με την αυστριακή Verbund, όπως επίσης και αν στο σχήμα του ομίλου Μυτιληναίου, συμπεριληφθεί και η ισπανική Endesa, με την οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ


Συνάντηση Γ. Αλογοσκούφη με Δ. Μανιατάκη

ΤΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ της φημολογίας που ήθελε να υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ του τέως διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ κ. Δημήτρη Μανιατάκη και του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη επιχείρησε να διαλύσει η χθεσινή συνάντηση των δύο αντρών.

Μία ημέρα μετά την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου ο κ. Μανιατάκης συνάντησε χθες τον κ. Αλογοσκούφη με τον οποίον συζήτησε και τη μελλοντική του πορεία στην επιχείρηση.

Ο κ. Αλογοσκούφης με τη σειρά του, ευχαρίστησε το κ. Μανιατάκη για το έργο που επιτέλεσε στην επιχείρηση και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα που θα αναλάβει που θα σχετίζονται με τις διεθνείς συνεργασίες που αναπτύσσει η ΔΕΗ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν ότι οι σχέσεις του υπουργού οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη με τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Δ. Μανιατάκη, «ήταν και παραμένουν άριστες».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • ΜΟΗ
  • ΜΥΤΙΛ
  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα