Η Κύπρος ακολουθεί υγιή δημοσιονομική πολιτική και πραγματοποιεί ικανοποιητική πρόοδο προς το μεσοπρόθεσμο στόχο αλλά χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ώστε να αντιμετωπισθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, που είναι μεταξύ των σημαντικότερων στην ΕΕ.
Τα παραπάνω επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού εξέτασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης για την περίοδο 2006-2010 που υπέβαλε η Κύπρος στις 6 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, βάσει ρεαλιστικού μακροοικονομικού σεναρίου, η δημοσιονομική πολιτική στην Κύπρο προσανατολίζεται στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου (ΜΣ) για διαρθρωτικό έλλειμα (δηλαδή κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα μη λαμβανομένων υπόψη των έκτακτων και άλλων προσωρινών μέτρων), 0,5% του ΑΕΠ ως το 2008, και ισοσκελισμένες θέσεις τόσο σε ονομαστικές όσο και διαρθρωτικές τιμές ως τα τέλη της περιόδου που καλύπτει το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το ακαθάριστο χρέος προβλέπεται να μειωθούν σε 0,1% και 46,1% του ΑΕΠ αντίστοιχα ως το 2010 (από 1,9% και 64,7% αντίστοιχα το 2006).
Γενικά, οι δημοσιονομικές πολιτικές ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι σχετικά με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του προγράμματος φαίνονται συνολικά ισορροπημένοι, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός του δείχνει επαρκής ώστε να διασφαλισθεί ότι θα επιτευχθεί ο ΜΣ ως το 2008 και θα διατηρηθεί στη συνέχεια, λόγω του περιορισμού των δαπανών και των προοπτικών ισχυρής ανάπτυξης. Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να πλησιάσει την τιμή αναφοράς 60% του ΑΕΠ ως το 2007 και να συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα έτη. Ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού προβλέπεται να είναι τόσο σημαντικό ώστε η Κύπρος αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο σχετικά με τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Ενόψει, ειδικότερα, του επιπέδου του χρέους και της προβλεπόμενης αύξησης των δαπανών σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού, το Συμβούλιο καλείται να συστήσει στην Κύπρο να ελέγξει τις δαπάνες των δημόσιων συντάξεων και να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ώστε να βελτιώσει την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους.