State Bank of India: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007 13:16

ΜΕΙΩΣΗ 4,5%, αποτέλεσμα των μεγαλύτερων προβλέψεων και της αύξησης του κόστους, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας οικονομικών υπηρεσιών της Ινδίας, State Bank of India.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 10,65 δισ. ρουπίες (241 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 11,15 δισ. ρουπίες πριν από ένα έτος. Κατά μέσον όρο, πέντε οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 11,77 δισ. ρουπίες.

Η State Bank of India, που αριθμεί 100 εκατ. πελάτες, η ICICI Bank και η HDFC Bank, αύξησαν τον μήνα που πέρασε τα επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού, μετά την εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε μετρητά σε μια προσπάθεια περιορισμού της αύξησης του πληθωρισμού. Η State Bank αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 11,50% από τις 27 Δεκεμβρίου και νωρίτερα αύξησε τα επιτόκια προς τους καταθέτες για να προσελκύσει κεφάλαια, με στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση δανείων.

Οι καταθέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου αυξήθηκαν 11%, φθάνοντας τα 4,40 τρισ. ρουπίες, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το κόστος των καταθέσεων αυξήθηκε στο 4,57% από 4,52% που ήταν πριν από ένα έτος.

Η τράπεζα που ανήκει κατά 59,7% στο κράτος, αύξησε το επιτόκια καταθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου από 25 μονάδες βάσης έως 75 μονάδες βάσης, για να προσελκύσει περισσότερες καταθέσεις.

Οι μετοχές της τράπεζας διαπραγματεύθηκαν στις 53,6 ρουπίες, ποσοστό 4,4%, χαμηλότερα, φθάνοντας στις 1.170,6 ρουπίες, στις 3:30 μ.μ. κατά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Βομβάης (τοπική ώρα), σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 12 Δεκεμβρίου του 2006. Οι μετοχές της State Bank of India έχουν σημειώσει από την 1η Ιανουαρίου απώλειες 6%, ακολουθώντας σε απώλειες τις μετοχές της κύριας ανταγωνίστριάς της ICICI Bank, οι οποίες υποχώρησαν 8,4% την ίδια χρονική περίοδο.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών του 6,12% την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει θέσει στόχο πληθωρισμό από 5% έως 5,5% έως τις 31 Μαρτίου, τα τέλη της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Η ICICI Bank Ltd., η μεγαλύτερη τράπεζα της Ινδίας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, ανακοίνωσε το Σάββατο 42% υψηλότερα κέρδη στα 9,1 δισ. ρουπίες. Τα δάνεια της τράπεζας αυξήθηκαν 42%, φθάνοντας στο 1,8 δισ. ρουπίες. Η HDFC Bank Ltd., η τρίτη σε μέγεθος της χώρας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, ανακοίνωσε 32% υψηλότερα κέρδη, στα 2,95 δισ. δολ. για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

Η κρατική τράπεζα Canara Bank εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο 2% υψηλότερα κέρδη, καθώς η επιτάχυνση της ζήτησης δανείων από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, εξισορρόπησαν την πρόβλεψη για ομόλογα από την τρίτη σε μέγεθος κρατική τράπεζα της Ινδίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα