Επαφές στην Κύπρο από Πειραιώς - Marfin

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 09:41
UPD:10:39

ΜΠΑΡΑΖ συναντήσεων είχαν χθες στην Κύπρο οι επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Popular Bank. Η διοίκηση της τελευταίας προσέβαλε χθες ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου της Κύπρου την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που «μπλόκαρε» τις κινήσεις της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το χθεσινοβραδινό δείπνο που παρέθεσε η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου στον Μιχάλη Σάλλα και στο οποίο συζητήθηκε το θέμα των μετοχών που κατέχει η Πειραιώς και σύμφωνα με πληροφορίες, η ενιαία στάση έναντι της MPB.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς είχε αναφερθεί στη φιλική σχέση με την Τράπεζα Κύπρου, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πάγος για να σπάσει με τη συνάντηση αυτή». Οσον αφορά το πακέτο του 8,2% της Κύπρου, ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι η Πειραιώς θα διατηρήσει το πακέτο μέχρι, σε συνεννόηση με την κυπριακή τράπεζα και με δική της σύμφωνη γνώμη, να το διαθέσει με placement.

Ο κ. Σάλλας κατέθεσε στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία είναι η αρμόδια εποπτική αρχή, επίσημη αίτηση για απόκτηση ποσοστού 40% -100% της MPB. O διοικητής Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι η αίτηση θα τύχει αντικειμενικής μεταχείρισης και θα εξεταστεί στο πλαίσιο της κυπριακής νομοθεσίας και εφόσον, περιλαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, η απάντηση θα δοθεί εντός τριών μηνών.

Με τον κ. Χριστοδούλου είχε επίσης συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος της MPB, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι το δ.σ. της τράπεζας συζήτησε τις εξελίξεις και αποφάσισε την ενημέρωση του διοικητή. Σημειώνεται ότι το δ.σ. της MPB συζήτησε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στην παρούσα φάση, δεν πραγματοποιήθηκε η εκλογή του Soud Ba'alawy στη θέση του προέδρου.

Το ΧΑΚ αναμένεται να ζητήσει από την Πειραιώς διευκρινίσει σχετικά με τη δημόσια πρόταση, κάτι που συμβαίνει στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οπότε η τράπεζα θα έχει πέντε ημέρες για να τις παράσχει. Η προσφυγή της MPB στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου δεν συζητήθηκε χθες καθώς ζητήθηκε αναβολή από τους δικηγόρους της ΕΚ και αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα.

Ο κ. Σάλλας είχε συνάντηση χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν επιθυμεί να επενδύσει τώρα και ούτε έχει τόσα χρήματα για να αγοράσει μετοχές, ενώ ο πρόεδρος της Πειραιώς τόνισε ότι «την αγάπη του θέλουμε και τις ευλογίες του και όχι στα θέματα τα οικονομικά, στα οποία πιστεύουμε ότι ούτε μπλέκεται, ούτε ο ίδιος θα επιθυμούσε να εμπλακεί».

Στο 5,013% διαμορφώθηκε η συμμετοχή της Morgan Stanley στο μετοχικό κεφάλαιο της MPB από 4,477% προηγουμένως, μετά την αγορά μετοχών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΙΓ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα