Αυστραλία: Μείωση των τιμών καταναλωτή, η πρώτη σε οκτώ χρόνια

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 09:34

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου οκτώ ετών, σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Αυστραλία, με την υποχώρηση του πετρελαίου και την αντίστοιχη του νομίσματος της χώρας που αύξησε τις εικασίες ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% το τέταρτο τρίμηνο μετά την άνοδό του 0,9% τους τρεις προηγούμενους μήνες, για να διαμορφωθεί στο 3,3% ετησίως, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο 26 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν αύξηση 0,2% και 3,6% ετησίως.

Οι τρεις αυξήσεις επιτοκίων από την Reserve Bank of Australia πέρυσι, περιόρισαν την οικονομική ανάπτυξη στα χαμηλότερα τριών ετών και αναχαίτισαν τον πληθωρισμό, περιορίζοντας τις εικασίες ότι ο διοικητής της, Glenn Stevens θα αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού φέτος. Το δολάριο της Αυστραλίας, σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, μετά τη σημερινή ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Το νόμισμα υποχώρησε στα 78,40 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:30 μ.μ. στο Σύδνεϋ (τοπική ώρα) από 79,22 σεντς, που ήταν ακριβώς πριν από την ανακοίνωση. Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 1,12% από την έναρξη της σημερινής διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μιας ημέρας από τις 13 Ιουνίου του 2006.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, υποχώρησε 11 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,11%, φθάνοντας στο 5,83%, μετά την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των ΗΠΑ ήταν 2,5% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και της Βρετανίας 3%. Ο πληθωρισμός στις 12 χώρες-μέλη της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ ήταν τον Δεκέμβριο στο 1,9%. Αντιθέτως στην Αυστραλία ο πληθωρισμός αυξάνεται σε αντίθεση με τον πληθωρισμό των παραπάνω οικονομιών.

Η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% το τρίτο τρίμηνο έναντι του δευτέρου, και με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2003, καθώς η ξηρασία μείωσε την αγροτική παραγωγή στη χώρα και οι εταιρείες περιόρισαν τα αποθέματα και τις επενδύσεις τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα