Hyundai Motor: Χαμηλότερα κέρδη εξ αιτίας του ισχυρού ουόν

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 09:40

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ κέρδη το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, εμφάνισε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ν. Κορέας, Hyundai Motor Co., μετά τη μείωση των πωλήσεων του μοντέλου της Sonata, σε συνδυασμό με το ισχυρό νόμισμα, ουόν, που περιόρισε τα κέρδη της στο εξωτερικό.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 22%, φθάνοντας στα 537 δισ. ουόν (573 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο από 691 δισ. ουόν πριν από ένα χρόνο (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας που εδρεύει στη Σεούλ. Κατά μέσον όρο εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν στα 440 δισ. ουόν. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν 6,6% φθάνοντας στα 7,58 τρισ. ουόν, από 8,12 τρισ. ουόν.

Το νόμισμα της Ν. Κορέας, ουόν, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών το τρίμηνο, βλάπτοντας τα κέρδη της Hyundai Motor Co. που επαναπατρίστηκαν από το εξωτερικό, καθιστώντας παράλληλα πιο ακριβά τα αυτοκίνητά της στις ξένες αγορές. Αντιθέτως, η Toyota Motor Corp. και άλλες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ευνοούνται από το αδύναμο γιέν, που καθιστά πιο ανταγωνιστικά τα γιαπωνέζικα αυτοκίνητα.

Το ουόν ήταν 10,5% υψηλότερα το δολαρίου των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αντιθέτως το ιαπωνικό γιέν ήταν 0,5% πιο αδύναμο έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Οι μετοχές της Hyundai Motor υποχώρησαν 1,5%, στα 66.600 ουόν η μία στις 3 μ.μ. κατά το τέλος της συνεδρίασης στη Σεούλ (τοπική ώρα). Φέτος οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει 1,35.

Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 8,6% το τέταρτο τρίμηνο, φθάνοντας στα 307 δισ. ουόν, σύμφωνα με την εταιρεία.

Για το σύνολο του 2006 τα καθαρά κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν 35%, στο 1,53 τρισ. ουόν, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στα 27,34 τρισ. ουόν.

Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 3,8 τρισ. ουόν φέτος, 19% περισσότερα από το 2006.

Η Hyundai Motor και η θυγατρική της Kia Motors Corp., επιθυμούν να διπλασιάσουν τις παγκόσμιες πωλήσεις κατά 14% το 2007, έναντι του προηγούμενου έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα